Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstration mot polisinsatsen i Malmö

Hundratals personer samlades i Malmö under söndagskvällen.
Foto: Tomas Leprince
Folkmassan demonsterar mot polisens agerande under Svenskarnas partis valmöte under lördagen som slutade med kravaller och flera skadade.
Foto: Tomas Leprince
– Det är sjukt att de sätter tusentals liv på spel för att skydda sex nazister, säger initiativtagaren Felicia Mulinari.
Foto: Tomas Leprince

Flera hundra personer samlas på söndagskvällen i Malmö för att protestera mot polisvåldet efter händelserna i Limhamn på lördagen.

Demonstrationen anordnades via ett upprop på Facebook.

– Det är sjukt att de sätter tusentals liv på spel för att skydda sex nazister, säger initiativtagaren Felicia Mulinari när Kvällsposten träffar henne under demonstrationen.

Mellan klockan åtta och nio på söndagskvällen mötte 800 personer upp på Möllevångstorget för att protestera mot polisvåldet.

Uppropet om demonstrationen gick ut på Facebook. .

"En ickevåldsblockad mot nazism bemöttes av extremt polisvåld, vi demonstranter blev slagna av batonger, polisen skingrade antirasister med hästar och 6 personer blev allvarligt skadade när hästar red över oskyldiga kroppar", skrev man på sin Facebook-sida.

Lugn samling

Demonstrationen genomfördes under lugna former och utan polisiärt ingripande. Slagord som "Hela Malmö hatar polisen" skreks ut.

I trängseln runt torgets fontän hittade Kvällsposten initiativtagaren Felicia Mulinari.

– Jag var på demonstrationen i Limhamn. Polisen brukar använda våld, men där satte man 3000 liv på spel för att skydda sex nazister. Vi tycker att det är helt sjukt och det är därför vi demonstrerar, säger hon.

– De skyddar folk som vill hota personer med min hudfärg och de gör det med våld.

Grundlagen ger starkt skydd

Så här har kommenderingschefen för insatsen i Limhamn, Håkan Jarborg Eriksson, tidigare kommenterat valmötet.

– Grundlagen ger ett starkt skydd för alla medborgare att fritt uttrycka sin åsikt och att till exempel genom demonstrationer påverka opinionen. Polisen ska medverka till att en sådan opinionsyttring kan genomföras.

Ytterligare en demonstration kommer att gå av stapeln på måndag, då utanför polisens lokaler på Davidshallstorg i centrala Malmö. Då är det Ung Vänster som uppmanar till en ljusmanifestation mot polisvåld. Manifestationen kommer att äga rum klockan 20.00.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!