Demonstration mot Israel blev stökig

Publicerad
Uppdaterad
Efter lugnet kom stormen. När demonstranterna på lördagen tågade från Stortorget till Stadionområdet i Malmö i protest mot Davis cup-matchen mot Israel blev det stundtals mycket bråkigt.
När tåget med cirka 6 000 demonstranter kom fram blev det våldsamt och stökigt.
Några hundratal maskerade personer som hängt på tåget – enligt polisen så kallade autonoma – började kasta knallbomber, färgbomber, flaskor och gatsten mot poliserna.
En man tog sig upp på taket till en av polisens bussar och sparkade sönder blåljusen.
Smällare och slangbomber slängdes, det luktade krutrök. Glasflaskor ven genom luften och gatstenar kastades mot piketbussarna.
Till en början förhöll sig polisstyrkan passiv. Men efterhand gick polisen närmare och ringade in de flesta av de våldsamma demonstranterna.

Drog vapen

När situationen var som hetsigast drog en polisman sitt vapen när han hotades med att få en gatsten kastad mot sig. Något skott avlossades dock aldrig.
Demonstrationsledningen för Stoppa matchen uppmanade de våldsamma ge sig av. Men de brydde sig inte.
I stället tog sig några igenom polisavspärrningarna.
- En tog sig upp på taket till friidrottshallen intill tennishallen. Han greps för olaga intrång, säger polisens informatör Calle Persson.
Åtta personer greps för bland annat våldsamt motstånd. Dessutom omhändertogs tio personer som släpptes senare, uppgav polisen på lördagskvällen.
Samtidigt spelades dubbelmatchen som Sverige vann.

"Malmö som Gaza"

Senare, när demonstrationen upplösts, avlägsnade polisen ett 90-tal personer i bussar från området kring Dalaplan.
Ann-Sofie Jakobsson i nätverket Stoppa matchens mediekommitté ville inte närmare kommentera våldsamheterna.
- Malmö har blivit som Gaza. Det är lika svårt att demonstrera där som här, sade hon.
Före avmarschen spelades det musik och hölls tal på Stortorget. Temat var Gaza och Israels brott mot mänskliga rättigheter i samband med attackerna mot Gaza tidigare i år.
Per Gahrton, Palestinagruppernas ordförande, sade att demonstranterna vunnit en halv seger.
- Vi har haft hjälp av modiga lokalpolitiker i Malmö. Det tackar vi dem för.

Vill ha bojkott

Han tryckte på med tre budskap, ett till palestinierna: Vi stöder er kamp för en egen stat. Ett till Israel: Vi accepterar inte er ockupationspolitik och ett till idrottsrörelsen: Vi kräver att ni följer era egna ideal om lika möjligheter för idrott. Det saknar palestinierna i dag, sade Garthon.
- Sätt Israel på EU:s bojkottlista och stoppa allt idrottsutbyte med landet.
Vänsterpartiets ledare Lars Ohly talade om debattörer som upprörs över att matchen i Malmö spelas utan publik.
- Men ni upprörs inte över Israels brott mot mänskliga rättigheter. Det är skamligt. Det är en ynkedom. Idrott och apartheid hör inte ihop.
Båda talarna ansåg att Israels politiska ledning borde ställas inför den internationella domstolen i Haag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag