Demonstranterna till attack mot polisen i Malmö

Publicerad
Uppdaterad
Demonstrationen i Malmö spårade ur.
När demonstranterna kom fram till Baltiska hallen bröt sig en grupp ur tåget och försökte forcera avspärrningarna.
- Ett fyrtiotal maskerade demonstranter har kastat färgbomber mot polisen, berättar Kvällspostens utsända.
Tre personer greps och två omhändertogs innan demonstrationen upplöstes.
Regnet föll och färre demonstranter än väntat marscherade vägen mellan Stortorget och Stadionområdet i Malmö. 6 000 personer i stället för beräknade 10 000 - 15 000 deltog i protesterna mot Davis Cup-matchen och Israel.

Färgbomber

Arrangörerna hade utlovat en fredlig demonstration och såväl fredagen och inledningen av lördagens demonstration förlöpte utan några allvarligare incidenter. Men när  demonstranterna började närma sig målet för marschen - Baltiska hallen - bröt sig en grupp ut ur tåget.
- De kastar färgbomber och skjuter raketer mot polisen, berättade Kvällspostens utsända.
- En kille hoppade upp på en polisbuss och sparkade sönder sirenerna.
Ett antal personer försökte även forcera polisens avspärrningar och kastade bengaliska eldar. Stämningen beskrevs länge som tumultartad.
Strax före halv fyra påeftermiddagen löstes demonstrationen upp och de tusentals som varit med lämnade undan för undan området.
- Nu är det tomt och lugnt här. Men det finns beredskap om något skulle hända, säger polisens informatör Lars Håkan Lindholm.

Världesrekord

Innan tåget avgick höll bland andra Vänsterpartiets Lars Ohly och Palestinagruppernas ordförande Per Gahrton tal för de 2 000 - 3 000 samlade. I sina tal krävde de båda att ledarna för Israel ska ställas inför rätta i den internationella domstolen i Haag.
Per Gahrton sade i sitt tal att Israel håller världsrekordet i brott mot de mänskliga rättigheterna.
- Sätt Israel på EU:s bojkottlista nu och stoppa allt idrottsutbyte med landet.
Vänsterpartiets ledare Lars Ohly talade om de debattörer som upprörs över att dc-matchen i Malmö spelas utan publik.
- Det upprörs ni över. Men ni upprörs inte över Israels brott mot mänskliga rättigheter. Det är skamligt. Det är en ynkedom. Idrott och apartheid hör inte ihop.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag