Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt judehat utreds som hatbrott

Film ska visa antisemitiska slagord i Malmö-upploppet.

Polisen ska utreda de starkt antisemitiska slagord som ropades av demonstranterna under upploppet i Malmö i fredags.

– Det är polisanmält och det utreds som misstänkt hatbrott, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Under det våldsamma upploppet triggades folkmassan att ropa slagord mot judar. De knöt nävarna och skrek ”Judar kom ihåg Khaybar, Mohammads armé återvänder”.

Enligt Judiska Centralrådet var Khaybar en plats där judar mördades av Muhammed och hans följare år 628.

”På så vis går det inte annat än att tolka folkmassan som att den uppmanade till mord och utrensning av judar”, skriver Centralrådet på sin webbplats.

Den upphetsade folkmassan skrek antisemitiska slagord under upploppet i Malmö i fredags.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Händelsen ska utredas. Om det inte kommer in någon anmälan kan polisen göra det på eget initiativ, säger presstalespersonen Ewa-Gun Westford.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Filmen finns på nätet

Flera filmer från händelsen har lagts ut på sociala medier och väckt stor uppmärksamhet. En film har twittrats ut av Emil Moghaddam, 1:e vice ordf. för KDU Västra Götaland.

Polisen följer ärendet och gjordes medvetna om filmerna redan under helgen.

– Vi är medvetna om att filmen cirkulerar på sociala medier.

– Jag vet inte om vi redan fått in en anmälan eftersom det kan finnas viss eftersläpning i vårt datasystem. Men vår underrättelseenhet håller koll på sociala medier, berättade Ewa-Gun Westford i söndags.

Under måndagen polisanmäldes händelserna som filmerna visar.

Enligt polisen utreds det som misstänkt hatbrott.

– Vi arbetar med flera parallella utredningar efter fredagens händelser. En sak som vi utreder är de filmerna som har cirkulerat, säger Ewa-Gun Westford.

Judiska Centralrådet anser att demonstranterna gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp och uppmanade tidigare i veckan nu polisen att ingripa mot dem.

”Detta är tyvärr inte första gången en folkmassa skanderar liknande hot mot judar i Malmö. Det är även helt nödvändigt att polisen har kunskap och möjlighet att ingripa mot individer som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp även om det framförs på ett annat språk än svenska”, skriver Centralrådet.

”Sätt nu ner foten!”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp skriver på Twitter:

”Vill se verkningsfulla krafttag av Malmö Stads politiska ledning mot denna djupa och vidriga antisemitism. Sätt nu ner foten!”

Förödelsen var omfattande under det våldsamma upploppet på Rosengård.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Utbrända bilar fick fraktas bort av bärgare under lördagen när flammorna slocknat.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Den ”särskilda händelse” som polisen i region Syd bedriver med anledning av upploppet – och som ger myndigheten extra resurser – fortsätter ytterligare några dagar in i september månad.

– Alla som tar emot anmälningar från allmänheten har fått besked att flagga de ärenden som kan tolkas som hets mot folkgrupp, säger Ewa-Gun Westford.

Bränder och stenkastning – flera poliser skadade i kaoset.