Abdallah Id tvingades springa undan när bilen attackerade demonstranterna på söndagskvällen. Foto: MIKAEL NILSSONAbdallah Id tvingades springa undan när bilen attackerade demonstranterna på söndagskvällen. Foto: MIKAEL NILSSON
Abdallah Id tvingades springa undan när bilen attackerade demonstranterna på söndagskvällen. Foto: MIKAEL NILSSON
Polisen har inte tagit attackerna mot demonstranterna på allvar, enligt Tobias Lohse som är ordförande på Refugees Welcome Sverige.Polisen har inte tagit attackerna mot demonstranterna på allvar, enligt Tobias Lohse som är ordförande på Refugees Welcome Sverige.
Polisen har inte tagit attackerna mot demonstranterna på allvar, enligt Tobias Lohse som är ordförande på Refugees Welcome Sverige.
Irakierna som attackerats har demonstrerat utanför Migrationsverket i Malmö i en månad. Foto: / MIKAEL NILSSONIrakierna som attackerats har demonstrerat utanför Migrationsverket i Malmö i en månad. Foto: / MIKAEL NILSSON
Irakierna som attackerats har demonstrerat utanför Migrationsverket i Malmö i en månad. Foto: / MIKAEL NILSSON

"Polisen har inte tagit det på allvar"

Publicerad

Demonstranterna har fått nog efter att ha utsatts för upprepade attacker.

Nu anklagas polisen för att inte bry sig om deras utsatthet.

– Både polisen och rasisterna verkar vilja få bort dem, säger Tobias Lohse från Refugees Welcome Sverige.

Abdallah Id satt och åt på söndagskvällen när bilen kom körande mot honom och resten av gruppen som demonstrerar utanför Migrationsverket i Malmö.

– Den åkte väldigt fort. Vi var tvungna att springa åt sidan för den körde mot en del av oss, säger han.

Gårdagens attack var inte den första.

Hetsat hundar mot demonstranterna

Bland annat har en grupp män hetsat hundar mot irakierna och skrikit att de ska åka tillbaka till sitt hemland. Vid ett annat tillfälle togs en knivbeväpnad, äldre man på bar gärning när han hade skurit sönder däck som tillhörde demonstranternas fordon.

I lördags kväll körde en bil för andra kvällen i rad sönder skyltar och flaggor som demonstranterna hade satt upp.

Efter det satte man upp kraftiga trästolpar för flaggorna. När en liknande attack skedde på söndagskvällen fick bilen sladd och for in i ett träd.

– Han hade en kniv i ena handen. Vi höll kvar honom tills vakter och polis kom, säger Abdallah Id.

Kritiska till polisen

Den irakiska gruppen, som består av personer som blivit nekade asyl, har demonstrerat i en månad.

Aktivister som stöttar gruppen är kritiska mot hur polisen hanterat attackerna.

– Först tog polisen bort demonstranternas tält. Sen har de kommit antingen väldigt sent på natten eller tidigt i gryningen, tagit bort filtar, och beordrat irakierna att de måste stå upp. De får alltså inte ligga och vila, om de ska ha demonstration, säger Tobias Lohse som är ordförande på Refugees Welcome Sverige.

"Rädda att idioterna ska provocera fram något"

Han menar att både poliser och rasister försöker få bort demonstranterna.

– I fredags ringde vi polisen efter att en bil attackerat gruppen. Men polisen kom aldrig. De har inte tagit anmälningarna på allvar, säger Tobias Lohse.

– Vi är rädda att de här idioterna som attackerat gruppen ska provocera fram något. Demonstranterna är förstås väldigt frustrerade. Men de vet själva vilken prekär situation de är i.

Enligt polisens pressinformatör Lars Förstell har polisen regelbundet varit på plats.

– Framförallt har det handlat om tillrättavisningar. Vi har haft synpunkter på att demonstranterna övernattat och grillat där och påpekat att de måste förhålla sig till de regelverk som finns. Vi är även där för att manifestationen ska kunna genomföras, säger han.

Stefan Söderholm, presstalesman på ledningscentralen, känner inte till några fall där demonstranterna ringt utan att polisen ryckt ut.

– Jag vågar påstå att man hade åkt snabbt om det kommit in ett akutärende från en demonstration, för det kan snabbt eskalera.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag