Mrtadha Alazzwi, 33, berättar: – Vi får inte ha tält, vi får ingen hjälp och de tog min mobil, säger han. Foto: Fritz SchibliMrtadha Alazzwi, 33, berättar: – Vi får inte ha tält, vi får ingen hjälp och de tog min mobil, säger han. Foto: Fritz Schibli
Mrtadha Alazzwi, 33, berättar: – Vi får inte ha tält, vi får ingen hjälp och de tog min mobil, säger han. Foto: Fritz Schibli
Demonstranterna är rädda men upplever inte att de får någon hjälp av polisen. Foto: Fritz SchibliDemonstranterna är rädda men upplever inte att de får någon hjälp av polisen. Foto: Fritz Schibli
Demonstranterna är rädda men upplever inte att de får någon hjälp av polisen. Foto: Fritz Schibli
Utanför Migrationsverket i Malmö fortsätter den envisa demonstrationen för Irakiers rätt till asyl. Foto: Fritz SchibliUtanför Migrationsverket i Malmö fortsätter den envisa demonstrationen för Irakiers rätt till asyl. Foto: Fritz Schibli
Utanför Migrationsverket i Malmö fortsätter den envisa demonstrationen för Irakiers rätt till asyl. Foto: Fritz Schibli
Tidigare hade demonstranterna tält men de beslagstog av polisen. Foto: Fritz SchibliTidigare hade demonstranterna tält men de beslagstog av polisen. Foto: Fritz Schibli
Tidigare hade demonstranterna tält men de beslagstog av polisen. Foto: Fritz Schibli
Demonstrationen utanför Migrationsverket.Demonstrationen utanför Migrationsverket.
Demonstrationen utanför Migrationsverket.

Nu berättar demonstranterna i Malmö om nazist-attacken

Publicerad

Demonstranterna utanför Migrationsverkets kontor i Malmö har attackerats upprepade gånger.

Trots det gör polisen inga speciella skyddsinsatser.

– Man känner rädsla för både nazister och polisen. Vi behöver skydd mot rasisterna som förstör, men får inte det från polisen, säger Abdulenmeh Almonshod, en av demonstranterna. 

Det är en varm dag och ett par personer ligger i sovsäckar, direkt under en uppspänd presenning som skydd mot solen. Tidigare hade de tält men polisen beslagtog dem med hänvisning till förbudet mot att bosätta sig på andras mark.

LÄS MER: Polisen körde bort irakiska demonstranter 

Det har gått några dagar sedan polisens insats, som enligt vittnen gick tumultartat till. Några ska ha gjort kraftigt motstånd och fick omhändertas.

– Vi har sökt tillstånd för att få vara här men polisen godkänner inte. Många poliser var här för att försöka få bort oss, säger Abdulenmeh Almonshod, 25.

Abdulenmeh Almonshod säger att de kommer fortsätta demonstrera tills asylreglerna ändras.Foto: / Fritz Schibli

Han är en av demonstranterna som sedan mitten av maj demonstrerat för att uttrycka sitt missnöje mot de svenska asylreglerna. De vill att de ska ändras så att fler får stanna i Sverige och menar att läget i Irak är för farligt att återvända till.

– Demonstranterna har flera gånger blivit tillsagda att ta undan sakerna som belamrar marken man har vägrat göra detta. Det som har hänt då är att 35 personer har blivit avvisade från platsen till en annan plats, har Fredrik Bratt, informatör vid polisen, tidigare sagt till Kvällsposten. 

Nazist försökte köra på demonstranterna

På lördagen är de fortfarande kvar, trots ytterligare en attack under natten. Kaffe i pappersmugg delas ut och historierna väller. Språket är knappt, lite svenska, lite arabiska och lite engelska. 

Under demonstrationens gång har demonstranterna upplevt flera trakasserier. Abdulenmeh Almonshod berättar om bilisten som för drygt en vecka sedan försökte köra på dem

– Vi fick springa för att komma undan. Han skrek och var arg, säger Abdulenmeh Almonshod.

LÄS MER: 22-årig man körde in i demonstration i Malmö 

Den 22-åriga föraren visade sig sedan ha nazistkopplingar då han bland annat ska ha haft en nazistsymbol i anslutning till sin bil. Han ska även ha varit beväpnad med knivar och sprutat pepparsprej mot några av demonstranterna.

Under natten fredagen till lördagen utsattes demonstranterna för ytterligare en attack.  

– Två bilar kom och riktade pistol och två tjejer som passerade ringde polisen. Det var tre pojkar i bilen. Idag kom de förbi igen och riktade långfingret mot oss, "fuck you", säger Abdulenmeh Almonshod.

Demonstranterna påstår att bilen hade varit och kört sönder deras plakat och tillbehörigheter flera dagar i rad.

– Vi kände oss väldigt hotade och tänkte "nu kommer någon bli skjuten". Han visar hur de duckade på marken.

Rädda för polisen

Efter de senaste veckornas många incidenter är demonstranterna utmattade, trötta och känner sig hotade. Trots det vill de inte ge upp förrän de uppnått sitt mål, att fler irakier ska få asyl.

– Man känner rädsla för både nazister och polisen. Vi behöver skydd mot rasisterna som förstör men får inte det från polisen.

Abdulenmeh drar upp tröjan och stora rivmärken som han säger att han fick vid polisens ingripande. 

– De ville ta oss härifrån, de var aggressiva och släpade bort oss.

Han säger att det är påfrestande att ständigt känna sig utsatt.

– Det jobbigaste är att vi inte vet vad de kommer göra och vad som kommer hända, ena dagen kommer bilar och hotar, andra dagen polisen.

Farazdaq Torres drömmer om ett liv i Sverige.Foto: / Fritz Schibli

Farazdaq Torres, 25, säger att han greps av polisen och släpades bort vid ingripandet. 

– Fyra poliser brottade ner mig och släpade mig i marken när jag ville hämta kläder. De tog tag i mitt hår och sparkade. Han visar en röd svullnad på knät som han uppger att han fick vid polisingripandet.

Polisen har tidigare uppgett för Kvällsposten att de bara har gjort vad som krävdes för att kunna flytta demonstranternas saker. De menar att demonstranternas motstånd är det som lett till att polisen fick flytta några personer med våld.

– De betedde sig på ett sådant sätt att de blev omhändertagna av polisen. De hindrade och störde polisen i vårt arbete, säger Fredrik Bratt. 

"Vet inte hur länge vi kommer demonstrera"

– Jag vill stanna i Sverige. Tillbaka i Irak finns det så mycket problem, det är inte säkert där. Vi vet inte hur länge vi kommer demonstrera, säger Farazdaq Torres.

Abdulenmeh Almonshod, som kan lite svenska, flikar in:

– Om alla fick stanna så skulle vi sluta göra det här, säger Abdulenmeh Almonshod.

Enligt polisen har en anmälan om skadegörelse från demonstranterna upprättats. Det finns misstankar om att de slagit sönder rutan på bilen som kom under natten. Enligt Farazdaq Torres är det inte sant. 

Polisen bedömer inte att extra skydd behövs

Demonstranterna säger att det var flera personer i bilen, polisen har upprättat en anmälan om olaga hot från bilistens håll.

LÄS MER: Våldsam demonstration utanför Migrationsverket 

Polisen bedömer inte att demonstranterna är i behov av skydd.

– Jag har inte fått till mig att vi ska ha något särskilt där. Vi har ingen speciell koll eller kommendering utan åker dit om det behövs. Det är normalt vanligt polisarbete. Så länge de inte bryter mot någon lag så är det ju ingenting som polisen blandar sig i. De får ju inte bosätta sig där och så, säger Åsa Emanuelsson, på polisens ledningscentral.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag