Löpningen blev Delicia Ferris räddning efter makens död. Foto: PrivatLöpningen blev Delicia Ferris räddning efter makens död. Foto: Privat
Löpningen blev Delicia Ferris räddning efter makens död. Foto: Privat
Delicia tillsammans med maken Lars. Foto: PrivatDelicia tillsammans med maken Lars. Foto: Privat
Delicia tillsammans med maken Lars. Foto: Privat
Delicia har bloggat om sitt liv ända sedan maken blev sjuk. Foto: Rickard NilssonDelicia har bloggat om sitt liv ända sedan maken blev sjuk. Foto: Rickard Nilsson
Delicia har bloggat om sitt liv ända sedan maken blev sjuk. Foto: Rickard Nilsson
Boken baserad på Delicias blogg släpps i slutet av månaden.Boken baserad på Delicias blogg släpps i slutet av månaden.
Boken baserad på Delicias blogg släpps i slutet av månaden.

Delicia sprang sig
ut ur dödssorgen

Publicerad

Att gå vidare efter makens bortgång tog Delicia Ferris flera år.

Men tack vare vänners omsorg och en blogg att tömma ut sina känslor på har hon nu lyckats hitta tillbaka till livet.

– Jag var på botten, men fann en inre styrka, berättar Delicia Ferris.

47-åriga Lars var i akut behov av två organtransplantationer på samma gång, en lunga och en lever. Han hamnade först på prioriteringslistan både i Sverige och i Europa men det dröjde ändå 85 dagar innan han fick nya organ.

– 85 dagar är väldigt länge när man är döende. Det blev en turbulent operation och de hade svårt att hålla honom vid liv, berättar Delicia Ferris, som sedan 20 år tillbaka hade delat livet med Lars.

Lars och Delicia samlade familjen

Två veckor efter operationen fick Lars en blodförgiftning och snart fick Delicia beskedet att han inte skulle överleva.

– Vi samlade hela familjen, vi och våra tre barn. När vi stod vid hans säng viskade jag i hans öra att "nu är vi här allihop, nu är det okej att lämna oss".

Bara några sekunder senare somnade Lars in.

– Han väntade på ungarna. Döden kan vara väldigt vacker men också väldigt främmande, säger Delicia.

 

Delicia tillsammans med maken Lars.Foto: Privat

"Tomhetskänslan var förlamande"

Efter makens död gick Delicia in i ett chocktillstånd.

– Tomhetskänslan var förlamande. Det är hemskt att säga det, men jag pallade inte ens med barnen. Det var absolut fruktansvärt, säger Delicia.

Vänner och bekanta kom förbi Delicias familj och uppvaktade henne med blommor och mat.

– När vi kom hem från sjukhuset stod det mat på trappan som någon hade lagat åt oss. Vi hittade bullar instoppade i postlådan och det var blommor överallt.

Delicia orkade inte stiga upp ur sängen

Delicia var så illa därhän efter Lars död att hon inte orkade gå upp ur sängen. Hon hade ångest och kämpade med att inte lägga skulden på sig själv. Det dröjde nästan två år innan hon började resa sig igen och få tillbaka sin energi.

– Jag förstår nu varför det kallas sorgearbete, för det är verkligen ett arbete. Jag fick försöka se allt positivt och vända på saker som i att "ja, min man är död, men jag fick 20 år med den här vackra människan".

Sorgearbetet gick långsamt men vänner och familj fanns med hela vägen och stöttade Delicia och hennes tre barn.

– Vänner och familj är jätteviktigt. Det är A och O, det är det vi lever för, säger hon.

För att bygga upp fysiken efter den djupa depressionen blev löpning Delicias räddning.

– Det började med att jag gick runt kvarteret. Det var ett maratonlopp, allvarligt talat. Men så en dag började mina ben plötsligt springa. Min första tanke var "vad springer du ifrån Delicia", men det blev som en terapi.

Delicia har bloggat om sitt liv ända sedan maken blev sjuk.Foto: Rickard Nilsson

Hittade tillbaka till livet

Delicia fann en inre styrka som hjälpte henne att hitta tillbaka till livet. Nu vaknar hon varje morgon och tackar universum för att hon lever.

– Jag fann en kvinna inom mig som jag inte trodde fanns. Jag tar en dag i taget och njuter så mycket jag kan av den - för den kommer inte tillbaka. Jag är så tacksam och försöker sprida positiv energi till andra, för alla förtjänar att må bra, säger hon.

Ända sedan Lars blev akut sjuk har Delicia bloggat om sitt liv - genom hela sorgearbetet till livet hon lever i dag. I slutet av september släpps boken "En kamp om att andas" som är baserad på hennes blogg, skriven av författaren Nicole Löv.

– Bloggen blev min överlevnad, där tömde jag allt gick och bar på. Många tjejer som också är änkor har kontaktat mig och tackat för att de har fått läsa att det går att resa sig igen.

 

Boken baserad på Delicias blogg släpps i slutet av månaden.

"Han är världens bästa skyddsängel"

För Delicia har det aldrig handlat om att glömma Lars. Han finns fortfarande med varje dag i hennes tankar.

– Han är världens bästa skyddsängel var jag än går. Ibland kan jag prata med honom och säga "vad säger du om det Lars" eller när jag har sprungit olika lopp har jag tänkt "kom igen, nu får du hjälpa din tant i mål". Lars kommer alltid vara en del av mitt liv.

Det är snart sex år sedan Lars gick bort. Delicia trodde att hon aldrig skulle kunna älska igen, men några år senare träffade hon sin nuvarande pojkvän Pontus och fick uppleva kärleken på nytt.

– Kärlek är den bästa och viktigaste känslan som finns. Det var ett stort steg, men det var ett nödvändigt steg. För jag känner mig fortfarande ung - jag har många år kvar att leva.

De berättar om sitt sorgearbete

En kamp om att andas, Delicia Ferris. Bloggar om sorgearbetet efter makens död och vägen tillbaka till livet.

www.enkampomattandas.blogspot.se

Änkans öppna bok, Sarah Emilsson.

Bloggar om den resa hon som trebarnsmamma tvingades påbörja efter sin älskade mans död i en skoterolycka. Hon skriver också om hjälpen från en sorgegrupp.

www.ankansoppnabok.blogspot.se

Och i morgon går solen upp igen, Sara Sundbaum.

Bloggar om resan tillbaka till livet efter att hennes man helt plötsligt tog sitt liv och lämnade Sara och deras tre unga barn bakom sig.

www.sarasundbaum.se

Bok: "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" av Tom Malmquist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag