Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Delar av Domkyrkan i Lund riskerar att rasa

Domkyrkan i Lund är i dåligt skick.Foto: FRITZ SCHIBLI

Delar av Domkyrkan i Lund riskerar att rasa. 

Tak och väggar är skadade och nu kräver länsstyrelsen åtgärder.

– I våras ramlade det ner stenar från fasaden, säger Alice Öberg, antikvarie på länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

Domkyrkan i Lund är i behov av underhåll. Länsstyrelsen har fått tips om skador på det södra torntaket och i muren och vid en inspektion har sprickor i taket kunnat bekräftas. Nu begär myndigheten en redogörelse för läget.

– I våras ramlade det ner stenar från fasaden. Den är i dåligt skick, säger Alice Öberg, antikvarie på länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

Bitarna som föll var några centimeter stora. 

Även stadsantikvarien i Lund, Henrik Borg, anser att Domkyrkan är i ett stort behov av underhåll. 

– Stora delar av långhustaken göts om för tio år sedan, men tornen gjordes inte i samband med det, säger han till Sydsvenskan.

I värsta fall kan bitar av taket eller fasaden falla ner, men det ska enligt Domkyrkokamrerare Mats Persson inte finnas någon risk för förbipasserande.

– Nej, det är vår huvuduppgift att se till att det inte händer något och det är därför vi ska göra inspektioner, säger han och tillägger att man på fredag ska göra en uppföljande inspektion tillsammans med stadsantikvarien.