Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Del av stulen skulptur dök upp – efter 20 år

Foto: Halmstads kommun

I 20 år har en lyra tillhörande statyn ”Musikens källa” – varit spårlöst försvunnen från sin plats utanför Halmstads teater, där den stått sedan 1956. Men plötsligt har lyran dykt upp igen, skriver Halmstads kommun i ett pressutskick.

Den stulna statydelen på konstnären Bernard Anderssons skulptur hittades liggandes i fontänen efter påskhelgen. Och glädjen i kommunens korridorer går inte att ta fel på.

”Vilken glädjande överraskning. Bernard Anderssons original-lyra är återlämnad efter att ha varit borta under så många år. Det har gjorts försökt att återskapa lyran tidigare men försöken har misslyckats”, säger Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst vid kommunens kulturförvaltning, i pressmeddelandet.

Gåva från kvinnoklubb

Nu ska skulpturen – som från början var konstruerad som en fontän med en snäcka som står på en självspelande lyra med tre vattenstrålar som strängar – undersökas för att se hur man åter ska kunna få den att fungera.

Skulpturen ” Musikens källa” är en gåva från Halmstads socialdemokratiska kvinnoklubb.

Bernard Anderson utbildade sig i USA och Frankrike under 1910- och 20-talet. Efter att ha återvänt till Halmstad arbetade han bland annat som konsthantverkare. 

Den halmstadsfödde skulptören Bernard Andersons konstverk går att hitta runtom i Halmstad. ”Syskonpar” från 1963 som under våren placeras i stadsdelen Ranagård, ”Klätterlek” som placerades på Österledsskolan 1966, och tegelrelieferna på rådhusets fasad från 1937, är bara några exempel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!