Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Debbies kamp för sin dotter efter födseln

Publicerad

Efter att Anna och Debbie Burston fått sitt första barn med hjälp av en dold donator vid Stork klinik i Köpenhamn startade Malmö stad en faderskapsutredning – och Debbie registrerades inte som vårdnadshavare. 

Nu stämmer diskrimineringsombudsmannen Malmö stad på flera hundratusen kronor. 

– Det kan få väldigt stor effekt för många regnbågsfamiljer där ute om vi nu får rätt, säger Anna Burston.

Tusentals svenskar har åkt över sundet för att få hjälp med att bli med barn på Stork klinik i Köpenhamn. Kliniken är en av många i Danmark som erbjuder inseminationen – assisterad befruktning. 

Det gjorde även Anna Burston och Debbie Burston, som 2015 valde att donatorn skulle vara dold. Det innebär att den biologiska fadern för dem är helt okänd. 

Räknades inte som vårdnadshavare

För att även Debbie Burston ska kunna bli vårdnadshavare gav hon sitt samtycke till inseminationen. 

2016 föddes Holly Burston och Anna Burston registrerades som förälder – men inte Debbie. 

Stork klinik

Stork klinik är en inseminationsklinik i Köpenhamn. Här har över 4500 barn tillverkats sedan starten 1999. 

Till kliniken kommer kvinnor från hela Europa för att få hjälp med att bli gravida. 40 procent av kunderna är svenska. 

 

Stämmer Malmö stad

Vid ett möte med Malmö stad visade Anna och Debbie Burston all nödvändig dokumentation från Stork klinik – inklusive Debbies samtycke och att den biologiska fadern är dold. 

Trots det startades en faderskapsutredning. För Anna Burston innebar det frågor om vilka män hon legat med under konceptionstiden – den period då hon blev gravid. 

Faderskapsutredningen lades ner några månader senare, och familjen Burston driver nu – tillsammans med DO – en stämning mot Malmö stad. 

"Kan få väldigt stor effekt"

För familjen Burston är stämningen viktig.

– Jag tänker att det är jättebra. Vi tycker det är så viktigt, dels för vår egen skull och dels för alla andra. Det kan också få väldigt stor effekt för många regnbågsfamiljer där ute om vi nu får rätt, säger Anna Burston. 

Hon berättar att det har varit en lång och svår process men menar att det är viktigt att fortsätta kämpa.

– Det är jättesvårt att påverka vilket gör att man inte orkar driva frågan, jag har kunnat känna det själv. Bara att vi har tagit upp fallet är något slags bevis på att vi har någonting att komma med. Så det känns ju som att man får energi av det och fortsätter kämpa, säger Anna Burston.

DO yrkar att Malmö stad ska ersätta familjen med totalt 500 000 kronor. Enligt diskrimineringsombudsmannen rör det sig om diskriminering.

– För samkönade par gäller samtycket om befruktningen har skett utomlands, vilket innebär att de missgynnas i förhållande till heterosexuella par i samma situation, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande. 

Insemination

Det finns ett 20-tal kliniker som utför insemineringar i Danmark. Många gynekologer utför också inseminationer.

En insemination från en anonym donator kostar på Stork klinik runt 2 300 kronor. En öppen donator är tusen kronor dyrare.

Lesbiska kvinnor fick 2005 rätt att insemineras

I Danmark får man max vara 45 år gammal för insemination och högst tillåtna BMI är 35.

En öppen donator går med på att barnet, när det fyllt 18 år, får kontakta honom en gång.

 I Danmark får max tolv danska familjer använda samma donator.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag