Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Debbie räknas inte som mamma till sitt eget barn

"Vi gör inte det här för våran skull bara, vi gör det för alla regnbågsfamiljer som är i samma situation", säger Anna Burston. Foto: Privat
Anna och Debbie Burston fick dottern Holly förra året. Foto: Privat
Nu har Diskrimineringsombudsmannen tagit upp fallet och stämmer Malmö kommun. Foto: Privat

2016 fick det gifta paret Anna och Debbie Burston sitt första barn Holly. 

Debbie räknas dock inte som vårdnadshavare till sin dotter och enligt DO är det diskriminering.

– Jag tycker att Sverige ligger efter när det gäller sånt här, det behöver förändras, säger Anna Burston. 

Anna och Debbie Burston har varit gifta sedan 2014 och förra året fick de sitt första barn genom assisterad befruktning. Paret har ett intyg på att Holly blivit till i samtycke genom IVF-behandling på Storkkliniken i Köpenhamn.

Men det är bara Anna Burston som räknas som vårdnadshavare till dottern i Sverige, där paret har valt att bosätta sig. 

Paret började undersöka möjligheterna att få barn redan 2013, men fick snabbt reda på att de inte kunde gå igenom en IVF-behandling i Sverige. Anledningen är att den svenska sjukvården tillämpar en åldersgräns – som Debbie Burston har passerat. Hon har dessutom brittiskt medborgarskap. 

– Vi blev tvungna att hitta andra alternativ genom en assisterad befruktning utomlands. Då blir den andra partnern inte automatiskt vårdnadshavare för barnet. Hade vi gjort det i Sverige hade Debbie blivit vårdnadshavare, säger Anna Burston. 

Kräver förändring

För paret är det en frustrerande situation och Debbie Burston menar att Sverige ligger långt efter jämfört med hennes hemland Storbritannien.

– Jag är fruktansvärt arg, frustrerad och stressad över hela situationen. Jag är besviken på det svenska systemet och att jag inte kan bli Hollys vårdnadshavare när jag är det i mitt hemland. Sverige ligger långt efter med den här biten, säger Debbie Burston. 

Andra alternativ som finns till är att den andra partnern blir vårdnadshavare genom en närstående adoption. Eftersom Debbie inte har ett svenskt medborgarskap så går det inte och hon ser heller inte anledningen till adoptera då hon i Storbritannien står som vårdnadshavare för Holly.

– Jag vill inte adoptera Holly, jag ser inte anledningen till varför jag ska behöva adoptera henne. Jag vill ha en ny lag som gäller alla. Alla människor ska vara lika inför lagen, säger Debbie.

DO anmälning

Nu har Diskrimineringsombudsmannen tagit upp fallet och stämmer Malmö kommun. Anledningen är att homosexuella par som fått barn genom en assisterad befruktning i ett annat land särbehandlas.

– Men vi menar att den lagbestämmelsen står i strid med EU-rätten, som är införlivad i diskrimineringslagstiftningen. En kommun är i det här läget skyldig att åsidosätta svensk lag, det är därför vi stämmer familjerätten i Malmö och inte lagstiftaren, säger Martin Mörk, jurist och enhetschef hos DO, till Sydsvenskan.