Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinstintressen slår sönder välfärden

Birgitta Almroth, Tf ordförande LO i Skåne. Foto: JAN ENGKVIST / LO
Niklas Karlsson (S), ordförande Socialdemokraterna i Skåne och riksdagsledamot. Foto: PRESSBILD

Socialdemokraterna vill ha en äldreomsorg med hög kvalitet och där varje skattekrona kommer personal och äldre till del, skriver LO:s Birgitta Almroth och Niklas Karlsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vinstjakten i välfärden måste få ett stopp. Varenda skattekrona som avsätts till äldreomsorgen ska användas i äldreomsorgen. Så är det inte i dag när privata vårdbolag gör stora vinster i äldreomsorgen. Vinsterna sker på bekostnad av personalen och de äldres trygghet och livskvalitet. 

 

I Sydsvenskan kunde vi under förra veckan läsa om ännu en allvarlig vårdskandal i den privata äldreomsorgen. Denna gång handlar det om äldreboendet Vardaga St: Knut i Vellinge. Vardaga ägs av vårdkoncernen Ambea som är Nordens största omsorgsbolag, som i sin tur ägs av flera riskkapitalbolag. Att växa och öka vinstmarginalen är A och O för Ambea och dess huvudägare.

 

Den vanvård som boende på Vardaga St: Knut utsätts för och som upptäckts sedan Ambea tog över boendet i början av året är oerhört upprörande. Äldre människor som i slutet av sitt liv inte ges den omsorg eller trygghet de förtjänar och personal utan adekvat utbildning och underbemanning. Det är oacceptabelt och tyvärr inte det enda exemplet. Vardaga har varit i blåsväder förr. Företaget hette tidigare Carema. 

 

Ambea bytte namn på sitt vårdbolag för att putsa upp sitt dåliga rykte efter rapportering om vanvård, underbemanning, undanhållande av skatt och bonusprogram till chefer.

 

I höstas köpte Ambea vårdföretaget Aleris. Det köpet gjorde Ambea till Nordens största omsorgsbolag med 750 vårdboenden. Det är så det fungerar. Vårdkoncernerna använder sin vinst för att köpa fler mindre bolag och koncentrera ägandet. Den mångfald av aktörer som var ett av argumenten för att tillåta privata alternativ i välfärden har inte infriats. I en intervju med Svenska Dagbladet från i höstas bekräftar Ambeas VD att ambitionen är att växa samt öka ägarkoncentrationen och vinstmarginalerna. Eftersom bolaget är börsnoterat förväntar sig deras aktieägare utdelning. Så är det med börsnoterade bolag.

 

Problemet är bara att 80 procent av kostnaden inom äldreomsorgen är personalkostnader. Om ett privat äldreboende ska generera vinst till sina aktieägare så är det på dem man måste skära. Enligt regeringens välfärdsutredning så betalades det 2015 ut övervinster i välfärdsbolagen på 4,7 miljarder kronor. Detta motsvarar kostnaden för att anställa 10 000 undersköterskor. Vinstjakten bland de privata bolagen skapar underbemanning och det drabbar både boende och personal. För de gamla innebär det färre händer och ökad risk att utsättas för vanvård. För personalen innebär det mer stress och dålig arbetsmiljö. 

 

Socialstyrelsens undersökning, ”Kommunal eller enskild regi, spelar det någon roll? – en jämförelse av utförare av vård och omsorg om äldre” (2012, visar att bemanningen är 10 procent lägre i privat driven äldreomsorg än i kommunalt driven dito. I Kommunals rapport ”Så mycket bättre” (2018 ) jämförs löner och anställningsvillkor i offentlig och privat äldreomsorg. Rapporten visar att stora vinster i äldreomsorgen leder till sämre villkor för personalen och sämre kvalitet. För den som vill ha en hög kvalitet i äldreomsorgen är personaltäthet, personalens arbetsvillkor och deras trivsel helt central.

 

Äldreomsorgen är en av byggstenarna i den svenska generella välfärdsmodellen som varit en framgångsfaktor för vårt land. Den bygger på en solidarisk finansiering där var och en bidrar efter förmåga och får stöd och hjälp efter behov. Genom att föra in vinstintressen i välfärden slår man sönder den generella välfärden.

 

Därför är det viktigt att begränsa möjligheterna till övervinster i välfärden. Detta är en fråga både LO och Socialdemokraterna i Skåne driver. Problemet är att det inte finns majoritet i riksdagen. Under tiden fortsätter vinstjakten i välfärden.

 

För oss är frågan enkel. Vi vill ha en äldreomsorg med hög kvalitet och där varje skattekrona kommer personal och äldre till del.

 

Birgitta Almroth 

Tf ordförande LO i Skåne

 

Niklas Karlsson (S)

Ordförande Socialdemokraterna i Skåne och riksdagsledamot