Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vill ens myndigheter ha en hållbar landsbygd

Claes och Cecilia Stenmark, grundare av Stenmark Pizza Burgare AB. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
De statliga myndigheterna kör bokstavligen över de lokala folkvalda politikerna och upphäver beslut som drastiskt skulle minska bilkörandet, skriver Cecilia och Claes Stenmark. Foto: SHUTTERSTOCK

När vi var stadsbor och läste om landsbygdsbors klagan över brist på service i närheten, så fnyste vi. Tills vi flyttade till Skegrie utanför Trelleborg. Det motstånd vi mött mot att starta upp en hållbar pizzeria med egenodlade ingredienser är ohållbart, skriver entreprenörsparet Stenmark.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi som bor på landsbygden förstår behovet av bil på ett helt annat sätt än vad en stadsbo någonsin kan göra. För oss som är uppvuxna i en storstad och nu bor på landet är det extra tydligt hur dålig koll stadsbor har på förutsättningarna på landet.

 

För inte alltför länge sedan fanns det frisör, krukmakeri, livsmedelsaffär, konditori, tågstation med mera i den lilla byn Skegrie, strax norr om Trelleborg, vilken vi har flyttat till från Stockholm. När arbetsplatser, tåg och service fanns lokalt kördes det betydligt mindre bil. Ingenting av detta finns i dag kvar. 

 

Det är inte rimligt att anse att vi ska ta bussen till stan för att handla. Vem vill släpa matvaror flera kilometer för att ta sig från affären till busshållplatsen och sedan vidare hem? Vem vill se sina frysvaror tina medan vi väntar på att nästa buss ska dyka upp? Vem vill köpa hämtmat som var varm en timme innan den äts? Bussarna går ju inte så ofta här på landsbygden.

 

När vi var stadsbor och läste om landsbygdsbors klagan över brist på service i närheten, så fnyste vi och sa till varandra: ”Varför startar de inget själva då?” När vi själva blev landsbygdsbor, upptäckte vi att det inte var så enkelt. I stället för att klaga tänkte vi att vi skulle starta en snabbmatsrestaurang här i Skegrie. 

 

Trots att vi har kommunen och de folkvalda med oss, så anser inte länsstyrelse och domstolsväsende att vi som bor på landsbygden ska ha rätt till restauranger och arbetsplatser. De tycker inte att det är ett väsentligt samhällsintresse och de upphäver därför vårt beviljade bygglov. Lätt för dem att säga då de själva bor i stan med mängder av restauranger och arbetsplatser.

 

Medan stadsbor hånar landsbygdsbor på sociala medier i samband med bensinupproret, och tycker att vi kan ta bussen eller tåget, som inte finns, så bestämmer alltså stadsbor att vi på landet inte ska få ta del av det som stadsbor ser som självklart. De statliga myndigheterna kör bokstavligen över de lokala folkvalda politikerna och upphäver beslut som drastiskt skulle minska bilkörandet. 

 

Det håller inte. Och det polariserar Sverige ännu mer. Inte heller kommer det att leda till mindre bilkörning.

 

Vi är klimataktivister och tar klimathotet på största allvar. Vi vill bygga världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad i form av en växthusrestaurang där vi återvinner värme och vatten för att odla runt 10 000 kg frukt och grönsaker årligen. Vi vill också bidra till att bygga ut laddinfrastrukturen för elbilar, vilket behövs om vi ska kunna ställa om. Vi anser att skatten på fossila bränslen måste upp, men då måste det samtidigt bli möjligt för boende på landsbygden att kunna ta del av service i närområdet.

 

Vi har räknat lite och uppskattningsvis skulle en etablering av vår snabbmatsrestaurang minska bilkörningen med runt 400 000 km årligen bara för dem som bor i Skegrie när vi är klara. Försök få till det med någon krona högre bensinpris för samma befolkningsmängd!

 

Genom det EU-finansierade Landsbygdsprogrammet finns medel att söka för dem som vill starta verksamhet på landsbygden. Politiker från vänster till höger pratar gärna om en levande landsbygd. Länsstyrelsen i Skåne pratar varmt om utökad förädling av livsmedel och restaurangverksamheter på landsbygden. Men, vad gör det när länsstyrelsen i Skåne själva nekar bygglov till dem som vill göra allt detta som det talas så gott om? Vad gör det när Mark- och Miljödomstolen i Växjö, runt 3 timmar bort, fastställer länsstyrelsen i Skånes beslut om avslag utan att ens varit här och tittat?

 

Hur ska vi tillsammans kunna kämpa för minskade utsläpp om stadsbor hånar oss på landet och samtidigt nekar oss möjlighet att minska vårt klimatavtryck? Att skatten höjs på bilkörning, som kommer att ske oavsett bränslepris, kommer inte att minska vår bilkörning.

 

Vi har inte tid att vänta på att ställa om och det är dags att de statliga myndigheterna börjar respektera det kommunala självstyret, som faktiskt är en del av vår grundlag. Utan lokal service kommer bilen alltid att ha en central roll på landsbygden.

 

Cecilia och Claes Stenmark 

Grundare av Stenmark Pizza Burgare AB