Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vill CUF och LUF i Malmö ha stöd av SD?

Tiba Awnii (S), ordförande för SSU i Malmö. Foto: PRIVAT

Vill Centerpartiets och Liberalernas ungdomsförbund ta makten i Malmö med hjälp av Sverigedemokraterna, undrar ordföranden för SSU i Malmö Tiba Awni.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Malmömoderaterna har tagit de första stegen mot något som vore katastrofalt för Malmöborna. De är beredda att sätta sig i knät på Sverigedemokraterna för att få makt. Det kan innebära stora problem med djup splittring i vår stad.

 

Malmö är en ung och global stad, det är en stad där de som bor här har rötter i 182 olika länder. En stad som även internationellt har stått upp starkt för öppenhet, jämställdhet, anständighet och demokratiska grundvärderingar under många år.

 

1945 mobiliserades stora delar av staden för att ta emot judiska flyktingar från nazisternas fasansfulla koncentrationsläger. Sedan dess har staden fortsatt vara ett hoppets hamn för människor på flykt; under 70-talet, då land efter land i Latinamerika föll offer för militärens järngrepp, under 90-talet när samma slags nationalistiska krafter som vi ser runtom i Europa i dag satte Balkan i brand, men också när människor flydde från förtryck och krig från länder såsom Iran, Irak och Somalia. I dag är många av dessa och deras barn en del av Malmö och bidrar till stadens utveckling. 

 

Hittills har alla politiska partier i Malmö, med undantag av Sverigedemokraterna, slagit vakt om stadens öppenhet. Men nu gungar det. Moderaternas Torbjörn Tegnhammar och Sverigedemokraternas Magnus Olsson har redan träffats för att göra upp om hur de ska ta över makten i Malmö. Från Tegnhammars håll hör man ett trixande med orden om att det inte är förhandlingar eller samarbete utan förutsättningslösa samtal. Det är förstås inte sant.

 

Socialdemokraterna i Malmö har just nu ensamt lika många mandat som hela Malmöalliansen. Det rödgröna blocket är 50 procent större. Den enda möjligheten för alliansen att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna är att göra sig beroende av ett aktivt stöd från SD i varje nämnd, i varje budget, i varje ärende, under fyra års tid. Att tro att SD lägger sig platt under fyra år är inte bara naivt utan också att ljuga för sig själv och sina väljare.  

 

Men är det verkligen så farligt med lite SD-politik? Låt mig bara ge några exempel på förslag som de har lagt i fullmäktige under den senaste mandatperioden:

Inrätta ett återvändarcentrum i Malmö, där Malmöbor kan ”få information om hur man kan återvända till sitt hemland”.

Avskaffa stadens arbete med jämställdhetsintegrering.

Utreda hur man kan satsa mindre pengar på miljön och göra det någon annan stans i stället för i Malmö.

 

Läser man dessutom Sverigedemokraternas principprogram där de bland annat skriver om människors ”nedärvda essenser”, så förstår man ganska snabbt att detta är parti som inte bara har en hemsk historia utan även nutida idéer om samhället som är oförenligt med andra partiers grundläggande värderingar.

 

Därför är det förvånande att Centerpartiet och Liberalerna, trots att de lovade att hålla Sverigedemokraterna på armslångt avstånd, trots resultatet och trots att S i Malmö har sträckt ut en hand, håller fast vid Malmöalliansen. Man gör det trots att Moderaterna redan fört samtal med SD och trots att dessa också har meddelat att man bland annat vill ha vice-ordförandeposter i kommunala nämnder.

 

Jag vänder mig därför till alla er Malmöbor som röstade på Centern och Liberalerna i hopp om att de skulle hålla SD borta från Malmöpolitiken och jag vänder mig till Centerns ungdomsförbund och Liberala ungdomsförbundet i Malmö: Är inte ni, precis som jag, oroliga? Anser ni inte att det vore bättre att ta den utsträckta handen som Socialdemokraterna har sträckt till Malmöcentern och Liberalerna? I så fall uppmanar jag er att använda er röst, även efter valet. Kontakta era lokala företrädare - de behöver er vägledning nu mer än någonsin.

 

Vi befinner oss i ett känsligt läge. Vår demokrati är bara 100 år gammal och finns tack vare att socialdemokrater och liberaler stod sida vid sida och kämpade för grundläggande idéer om frihet och allas lika värde. I dag har vi åter chansen att hålla de krafter som vill förändra vår samhällsmodell i grunden borta. Det är ett val som borde vara enkelt.

 

Tiba Awni (S)

Ordförande SSU Malmö 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!