Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi tar krafttag mot antisemitism i skolan

Arbetet mot antisemitismen måste få ta tid, skriver Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S).Foto: SHUTTERSTOCK
Sara Wettergren (L), ordförande grundskolenämnden i Malmö.Foto: PRESSBILD
Sanna Axelsson (S), vice ordförande grundskolenämnden i Malmö.Foto: PRESSBILD

Det finns många olika orsaker till antisemitismen i Malmö, skriver Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S) i en replik till Nima Gholam Ali Pour (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nima Gholam Ali Pour (SD) kallar i en replik på Kvällsposten Debatt de åtgärder vi har vidtagit för att motverka antisemitism i skolorna för PR-arbete.  Långsiktigt värdegrundsarbete, samverkan med och stöd till aktörer som arbetar mot antisemitism, samt satsningar för att åstadkomma reella attitydförändringar bland inte minst unga är tydligen inget värt för Nima Gholam Ali Pour. Trots att han själv medverkade på den politiska hearing om antisemitism som grundskolenämnden arrangerade förra veckan, där elever berättade om hur vårens resor till före detta koncentrationsläger och arbetet kring detta hade förändrat deras attityder och förhållningssätt. 

Han anger tyvärr inte på vilket sätt insatserna brister eller vilka som skulle vara bättre. 

Vi menar att det finns många olika orsaker till antisemitismen i Malmö. En är att en betydande andel av befolkningen har sitt ursprung i Mellanöstern, där konflikten mellan Israel och Palestina är högst påtaglig. Men att påstå att detta är den enda grunden är att grovt förenkla verkligheten. Antisemitismen är komplex och finns ofta undangömd i vardagsspråket hos elever och i skämt och fördomar om judar. Detta motverkas främst genom kunskap och diskussion. Därför har vi nu anställt en samordnare som ska arbeta med dessa frågor på grundskoleförvaltningen. En samordnare som har lång erfarenhet av dessa frågor och dessutom judisk bakgrund. Att vara offentligt anställd och samtidigt ha ett politiskt engagemang är inget ovanligt.

Det kan nog också glädja Nima Gholam Ali Pour och SD att samordnaren, som ett av de första åtagandena, ska genomföra en förstudie för att få en bild av hur utbredd antisemitismen är i Malmös skolor. Förstudien kommer att presenteras för grundskolenämnden.

Arbetet för att motverka antisemitism kommer att ta avstamp i det systematiska kvalitetsarbete som redan bedrivs av grundskoleförvaltningen. Det är ett arbete som behöver få ta tid för att åstadkomma reella förändringar. Till detta ger vi vårt fulla stöd. 

 

Sara Wettergren (L)

Ordförande grundskolenämnden i Malmö

 

Sanna Axelsson (S)

Vice ordförande grundskolenämnden i Malmö