Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi ska knäcka den organiserade brottsligheten

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister.
Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP

Skiljelinjen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna går inte vid antalet polisanställda eller straffsatser utan att regeringen kan finansiera sina reformer. Nu genomför vi en historisk satsning på polisen, skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) inför onsdagens Almebaren i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När man talar med poliser på fältet, så lyfter de ofta samma saker: att de behöver bli fler, och att de behöver bättre verktyg för att komma åt de kriminella. Men de säger också att det inte bara handlar om rättsväsendet. Skola, fritidsverksamhet och socialtjänst – alla delar måste fungera. Därför är den ekonomiska politiken, investeringar i arbete och välfärdsreformer avgörande för att öka tryggheten i samhället. 


LÄS MER: KVP DEBATT: Moderaternas reformer är fullt finansierade 


Med vår ekonomiska politik har regeringen vänt ett ekonomiskt underskott till ett överskott. De starka statsfinanserna gör att vi under denna mandatperiod har kunnat prioritera jobben och välfärden. Sedan 2014 har 300 000 fler människor ett jobb att gå till, varav över 100 000 i välfärden. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 17 år, det är den viktigaste brottsförebyggande åtgärden för unga.


LÄS MER: Tunga namn i Kvällspostens Almebaren inför valspurten 


Under mandatperioden har regeringen vidtagit en lång rad åtgärder för att bekämpa brotten och öka tryggheten. 


Vi har skärpt mer än ett 30-tal straff, bland annat för grova våldsbrott, allvarliga narkotikabrott och grova vapenbrott. När det gäller vapenbrotten innebär skärpningen inte bara längre straff, utan också en presumtion för häktning i väntan på rättegång. Går man ut på stan med ett vapen så riskerar man att inte komma hem på ett par år, eftersom man regelmässigt häktas i väntan på rättegång. Tack vare den nya lagstiftningen har antalet häktade ökat kraftigt i år. Grovt kriminella som tidigare kunde fortsätta att begå brott sitter nu i buren. 


Vi genomför en historisk satsning på polismyndigheten, över 7 miljarder mer under de närmsta åren. Vi utbildar nu dubbelt så många poliser som den förra regeringen gjorde, och det är roligt att se att söktrycket är stort. Aldrig tidigare har så många unga velat bli polis. Över 11 000 personer har sökt de 1 000 platser som är tillgängliga för våren 2019. 


Polisutbildningen startar på två nya platser: i Borås och här i Malmö. I vår kommer Malmö universitet att erbjuda polisutbildning för 96 studenter. 


Genom högre utbildningstakt och bättre arbetsvillkor för polisen så kommer vi att kunna nå vårt mål med 10 000 fler polisanställda till 2024. Men vi måste också fortsätta med att förstärka hela rättskedjan. När fler åtalas och döms, så måste också kriminalvården, åklagarmyndigheten och domstolarna förstärkas. Vi planerar för en resursökning med 800 miljoner kronor per år för dessa myndigheter.


Ett arbete med att stoppa de internationella stöldligorna har påbörjats. Genom ett uppdrag till polismyndigheten, tullen och kustbevakningen försvåras utförseln av stöldgods ur Sverige. Kriminalvården har fått i uppdrag att effektivisera arbetet med överföringar av dömda till sina hemländer. 


Men det betyder inte att vi är nöjda. I våra storstadsområden finns stora problem med narkotikahandel och skjutningar. Landsbygden drabbas av de internationella ligornas stölder av bilar, jordbruks- och skogsmaskiner. Visst tar sig brottsligheten olika uttryck, men den har en sak gemensamt: Den skapar en otrygghet som sliter isär samhället. Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera en sådan utveckling. Därför vill vi fortsätta reformarbetet.


• Fler övervakningskameror än någonsin tidigare sitter uppe, men det ska förenklas ännu mer. De brottsbekämpande myndigheterna ska få fler verktyg, till exempel tillgång till hemlig dataavläsning som gör det möjligt att läsa krypterad trafik.


Under nästa mandatperiod vill vi kraftigt skärpa straffen för bland annat övergrepp i rättssak. Vi kan inte acceptera att kriminella skrämmer vittnen och målsäganden till tystnad. Det är ett hot mot vår rättsstat och ytterst ett angrepp på demokratin. 


• Inom kort kommer kustbevakningen att få utökade befogenheter för att kunna ingripa mot stöldligor. Vi skärper straffen för organiserade stölder och bostadsinbrott. Vi ska stärka samarbetet med de länder som ligorna opererar från, framför allt Litauen, Rumänien, Polen och Georgien. Fler dömda brottslingar ska snabbare föras över till sina hemländer.


Skiljelinjen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna går inte vid antalet polisanställda eller straffsatser. Skillnaden är att vi socialdemokrater kan finansiera våra reformer eftersom vi samtidigt inte lovar stora skattesänkningar.


Morgan Johansson (S)

Justitie- och inrikesminister