Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi kommer fortsätta med vår febriga klasskampsretorik

Momodou Malcolm Jallow (V), riksdagsledamot från Malmö och bostadspolitisk talesperson.
Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.
Foto: ELAKKANIN PHOTOGRAPHY

Vänsterpartiet i Malmö tror inte, till skillnad från Torbjörn Tegnhammar, att hyresrätter i stadsdelen Limhamn ökar brottslighet, skriver Momodou Malcolm Jallow (V) och Emma-Lina Johansson (V) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Torbjörn Tegnhammar (M) skriver på Kvällsposten Debatt att vi ägnar oss åt febrig klasskampsretorik som flörtar med vänsterradikala element i stället för att på något sätt bidra till att lösa trygghetskrisen i Malmö, men också att vi har gått ideologiskt vilse. Det är lite oklart vad han menar. Självklart ägnar vi oss åt klasskamp, det är grunden i vår ideologi, som vi definitivt inte har tappat bort: Vi är socialister och har som mål att skapa ett jämlikt samhälle. 

För att göra det måste vi omfördela resurser, från rika till fattiga. Vi gör det genom en progressiv skattepolitik som beskattar kapital i stället för hårt förvärvade undersköterskelöner, till exempel. Vi gör det genom en jobbskapande investeringspolitik och vi gör det genom en progressiv bostadspolitik som bygger en blandad stad. För att skapa den trygghet och gemenskap vi alla eftersträvar, behöver vi mötas, leva och verka tillsammans, över klass- och etnicitets- och kulturgränser. Bostadsområden, skolor och arbetsplatser måste vara till för alla av oss, inte bara några få beroende på storleken på plånbok eller hudfärg. 

Skillnaden mellan oss och Moderaterna är att vi inte vill ha rika och fattiga stadsdelar. Vi vill ge alla Malmöbor möjligheter och förutsättningar för att lyckas i livet, då behövs också en klassutjämnande politik. Vi kommer alltid, till skillnad från Torbjörn Tegnhammar och Moderaterna, att stå upp för antirasism och alla Malmöbors rätt att ha ett hem, i hela vår stad. Vi tror inte, till skillnad från Torbjörn Tegnhammar, att hyresrätter i stadsdelen Limhamn ökar brottslighet. Även vi utan kapital kan nämligen vara laglydiga medborgare, även om det verkar svårt att ta in det för moderater i allmänhet och Tegnhammar i synnerhet. 

Vi i Vänsterpartiet ser gärna den typen av social ingenjörskonst som historien har visat är väldigt lyckad: En reglerad bostadsmarknad med möjlighet för arbetare att få bra bostäder. Vi vet inte riktigt vilken social ingenjörskonst Tegnhammar refererar till i sin artikel. Vänsterpartiet har inte heller oavbrutet i 26 år ingått i eller stöttat Malmös socialdemokratiska styre. 

Nej Torbjörn, det är fult att ljuga. Vänsterpartiet är den enda oppositionen från vänster både här i Malmö och på riksplan. Vi kommer att fortsätta vår febriga klasskampsretorik tills dess att klasskillnaderna är utjämnade och vi alla har samma möjligheter att leva fria, jämlika och goda liv –  även i stadsdelen Limhamn. 


Momodou Malcolm Jallow (V)

Riksdagsledamot från Malmö och bostadspolitisk talesperson


Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd i Malmö