Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi kan inte stappla genom den gröna omställningen

Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg.Foto: ADAM IHSE/TT
Louise Meijer (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot från Lund.Foto: Riksdagen
Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge.Foto: JOANNA BLADH

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

År 2019 lider mot sitt slut och man kan konstatera att i Skåne har året dominerats av två saker – gängkriminalitet och elproblem. Regeringen påstod under nästan hela året att oppositionen och Moderaterna var ”alarmister” när vi påpekade att skånska företag inte kunde investera i och utveckla sina verksamheter för att det inte fanns tillräckligt mycket el att tillgå. 

 

Elförsörjningsproblemet har funnits sedan Socialdemokraterna stängde ner Barsebäck i början på 2000-talet, men blev akut i somras bland annat för att regeringen höjde skatten på lokal kraftvärme el och tvingade till slut regeringen att lansera ett krispaket tidigare i höstas.

 

Nu kommer nästa smäll mot elförsörjningen i Skåne när Ringhals stänger ner. Svenska kraftnät bedömer att stängningen leder till att Sverige redan i vinter behöver importera mer el. Behoven kommer att bli som störst i Skåne eftersom kapaciteten att föra över el från Norrland till södra Sverige begränsas av stamnätets kapacitet.

 

Konsekvensen blir att Sverige tvingas importera mer el med höga koldioxidutsläpp från våra grannländer. Svensk elproduktion släpper ut otroligt lite koldioxid - endast Norge har bättre siffror än vi. Det innebär att all el vi importerar från andra länder än Norge i genomsnitt har mycket högre koldioxidutsläpp än elen som produceras i Sverige. När Ringhals 2 stänger behöver vi importera ännu mer el med höga koldioxidutsläpp.

 

Det här är en utvecklig som går åt fel håll. Moderaterna anser att Sverige även fortsättningsvis ska ha en mix av fossilfri el från sol, vind, vatten och kärnkraft. Genom att behålla kärnkraften och ge den rimliga konkurrensvillkor kan Sverige exportera mer ren el som tränger undan kolkraftselen i våra grannländer runt Östersjön. Kärnkraften är därtill central för att klara omställningen till ett elektrifierat samhälle och nå målet om nettonollutsläpp 2045.

 

Utsläppen från vägtransporter och industrin, vilka tillsammans står för två tredjedelar av de totala utsläppen, måste snabbt minska. Därför har Moderaterna presenterat en strategi för att elektrifiera Sverige. Vad gäller transporter så satsar vi sex gånger så mycket som regeringen på laddstolpar för personbilar. Målet är att bygga ett nätverk av stationer så att fler tar steget och väljer elbil. Vi satsar på elvägar för lastbilar längs våra mest trafikerade vägar.

 

För industrin föreslår vi ett klimatavdrag som skattemässigt gynnar företag som investerar i tekniker som minskar eller eliminerar utsläppen, oavsett om det handlar om att elektrifiera tillverkningsprocesser eller tekniker för att fånga upp och lagra koldioxid.

 

Svenskt Näringsliv bedömer att efterfrågan på el kommer att öka med motsvarande 1,5 gånger Danmarks årliga elanvändning fram till 2045. För att möta den ökade efterfrågan vill Moderaterna behålla driften av befintliga kärnkraftsreaktorer och satsa på forskning för att utveckla fjärde generationens kärnkraft.

 

I takt med att väderberoende kraftslag som vind- och solkraft ökar kommer också behovet av planerbar elproduktion från kärn- och vattenkraft att öka.

 

Ett fungerande elsystem är avgörande för näringslivets konkurrenskraft och central för klimatomställningen – inte minst här i Skåne. Regeringens politik och stängningen av Ringhals leder oss i motsatt riktning. Det duger inte om vi ska nå nettonollutsläpp 2045. 

 

Moderaterna fortsätter att driva en politik för mer ren svensk elproduktion för att möjliggöra den gröna omställningen i Skåne och resten av landet. Frågan är vad regeringen tänker göra för att säkerställa att hela Sverige har tillgång till en stabil och ren elförsörjning när Ringhals 1 och 2 stänger ner?

 

Louise Meijer (M)

Miljö- och klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot från Lund

 

Pia Almström (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge och ordförande i GMF, Group of Municipalities with Nuclear Facilities