Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi erkänner vårt fel – men sälj verken nu!

Pontus Lindberg (M)Regionråd i opposition Region Skåne
Foto: Jens Christian / PRESSBILD
Carl Johan Sonesson (M) Oppositionsledare och regionråd Region Skån
Foto: Jens Jens Christian / PRESSBILD
Moderatpolitikerna vill att rödgröna styret säljer vindkraftverken
Foto: / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Skånemoderater erkänner: vi ångrar att vi köpte egna vindkraftverk förra mandatperioden.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mitt i vårdkrisen och med en ekonomi i fritt fall prioriterar det rödgröna styret i Region Skåne fortsatt innehav av egna vindkraftverk. De vill inte ens undersöka om det är möjligt att hitta en köpare till dem, trots att de sex verken i Hultsfred går med förlust fram till 2020. I ett svar på det initiativ om att undersöka möjligheten att sälja dem, som Moderaterna lade i april, argumenterar S och MP nu för att värdet av verken nästan har fördubblats sedan januari i år. Investeringen på 252 miljoner kronor värderas till 410 miljoner kronor, åtminstone om man väger in de kommande tjugo årens förväntade vinster. Därmed går det inte att hitta en köpare, sluter de sig till.

Visst, vi vet att S och MP inte gillar marknadsekonomi, men vi trodde nog att de ändå förstod hur den fungerar. Om värdet av verken nästan är fördubblat finns det rimligen en köpare som kan tänka sig att betala det priset – och fortsätta den spekulativa verksamhet i välfärden som Region Skånes S-ledda styre håller på med. Om regionen inte hittar en köpare som vill lägga så mycket som S och MP sätter priset till, är verken helt enkelt inte värda så mycket.

Vi medger att vår kompromiss med Miljöpartiet under förra mandatperioden, då vi styrde tillsammans, om att köpa vindkraftverk var fel. Det var resultatet av en dålig förhandling. Region Skåne ska ägna sig åt sina kärnuppdrag – vård, kollektivtrafik och regional utveckling – inte åt att leka riskkapitalister med skattepengar.

När ärendet i dag (8/9) kommer upp i regionstyrelsen har S och MP chansen att överge i alla fall en av sina fundamentalistiska drömmar om att driva allt i egen regi och åtminstone ta reda på fakta: Finns det, eller finns det inte, någon köpare som kan tänka sig att ta över de sex vindkraftverk som regionen har? Henrik Fritzon vill inte ens veta.

Carl Johan Sonesson (M)

Oppositionsledare och regionråd Region Skåne

Pontus Lindberg (M)

Regionråd i opposition Region Skåne