Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varken V eller M har rätt om brottsbekämpningen

Polishelikoptern är ett av flera viktiga verktyg för att förhindra att fler människor dör på våra gator, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Joakim Sandell (S).Foto: SHUTTERSTOCK
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.Foto: PETER KROON
Joakim Sandell (S), riksdagsledamot från Malmö i justitieutskottet och ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.Foto: SOCIALDEMOKRATERNA

Vänsterpartiet och Moderaterna missar att Malmö behöver både förebyggande socialt arbete och repression mot kriminella, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Joakim Sandell (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vänsterpartiets Emma-Lina Johansson beklagar på Kvällsposten Debatt att hon inte kan dricka sitt morgonkaffe på balkongen vid Folkets park utan att störas av ljudet från polisens helikopter.

Moderaternas oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar hävdar på samma debattsida att Vänsterpartiet är de kriminellas bästa vän.

Lika ensidigt som Vänsterpartiet pratar om förebyggande socialt arbete pratar Moderaterna om repression. Båda partierna missar att vi behöver både ock. Inte antingen eller.

Vi socialdemokrater i Malmö har under många år uppvaktat regeringar och vädjat om mer resurser till polisen, om en polisutbildning till Malmö, skärpta vapenlagar, mer resurser till tullen och om enklare regler för trygghetskameror. Och äntligen har vi blivit hörsammade.

Äntligen har vi en regering som ser att det dödliga våldet inte är ett Malmöproblem utan ett nationellt problem som inte kan viftas bort. Det är en regering som bygger ut polisutbildningen i stället för att dra ner på den och som ser att vi behöver fler polisanställda, modernare lagar likväl som satsningar på skolan, socialtjänsten och unga människors uppväxtvillkor.

Samarbetet mellan Malmö stad och polisen är betydelsefullt. De senaste åren har vi på djupet förbättrat samverkan och blivit bättre på att förutse riskfyllda situationer, fånga upp unga i risk och utvecklat insatserna mot det dödliga våldet.

Ett av inslagen i arbetet med ”Sluta skjut”-satsningen är en intervention med gängkriminella där budskapet är tydligt: Ta emot samhällets stöd för att lämna kriminaliteten eller räkna med ett kraftigt ökat tryck på dig och ditt kriminella nätverk från samhällets sida.

Polishelikoptern ska ses i det ljuset; samhällets ökade tryck på kriminella. Helikoptern är ett av flera viktiga verktyg för att förhindra att fler människor dör på våra gator. Ett av flera verktyg som används för att komma åt dem som hänsynslöst utsätter Malmöbor för risk och otrygghet.

Utvecklingen går på många sätt åt rätt håll i Malmö:

• Från att det 2016 och 2017 skedde drygt 60 skjutningar per år har det hittills 2020 skett tretton stycken.

• Antalet sprängdåd har under samma tid sjunkit från 62 till 14.

Innebär det att vi är nöjda? Absolut inte. Mer måste göras, både för att plocka bort de kriminella från gatan och för att förebygga att nya unga lockas in i en kriminell och farlig livsstil. Det dödliga våldet måste bort.

Polisens roll i den ambitionen är viktig. Därför gläds vi åt att Malmöbornas förtroende för polisen har ökat de senaste åren. På Möllevången är det dessutom en högre andel som känner förtroende för polisen än det är i Malmö som helhet.

Det går inte, som Vänsterpartiet, att reflexmässigt vara emot polisnärvaro, kameror och helikopterspaning. Det går inte heller, som Moderaterna, att tro att bara hårdare tag ska skapa en trygg och trivsam stad.

Vi vill ge socialtjänsten muskler att agera tidigt för unga i risk, även utan föräldrarnas fulla uppbackning och vi vill stärka tullens arbete vid gränsen och få till ett nationellt avhopparprogram.

Så länge vi har en situation där unga människor skjuter mot varandra på gatorna finns det noll utrymme att backa tillbaka eller slå sig till ro.

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö

 

Joakim Sandell (S)

Riksdagsledamot från Malmö  i justitieutskottet och ordförande för Socialdemokraterna i Malmö