Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför undanhöll SVT Opinion Live fakta i sin sändning från Staffanstorp?

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Foto: STAFFANSTORP KOMMUN
Belinda Olsson, programledare för SVT Opinion Live.
Foto: HENRIK JANSSON/ GT/EXPRESSEN

Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) menar att SVT Opinion Live undanhöll information till tittarna om en sakuppgift i den sändning som programmet genomförde på plats i Staffanstorp i förra veckan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I torsdags medverkade jag och den moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein i debattprogrammet SVT Opinion Live. Temat var hur Staffanstorps kommun ordnat med bostäder åt nyanlända i och med att riksdagen antog den så kallade anvisningslagen i mars 2016.


För ett antal ensamma män har kommunen ordnat med vinterbonade husvagnar, något som uppmärksammats mycket av medierna under den gångna hösten. Detta ville nu SVT uppmärksamma genom sitt debattprogram Opinion Live. Hela produktionen flyttade från SVT:s lokaler i Göteborg ner till Staffanstorp i Skåne där programmet skulle sändas. Anvisningslagen, Migrationsverket och Statens kontra kommuners ansvar debatterades.


En stund in i programmet beskrev programledaren, Belinda Olsson, även att Staffanstorps kommun blivit kritiserad för att man använt sig av ett vandrarhem ett par kilometer utanför tätorten till att placera nyanlända, eftersom kommunen saknat bostäder. Belinda Olsson vände sig därefter till publiken och siktade in sig på en man och ställde frågor till honom. Mannen bodde tillsammans med sin familj på vandrarhemmet och hade så gjort i sex månader. Mannen klagade på boendet och på att han hade svårt att integreras med tätorten Staffanstorp på grund av avståndet, samtidigt som Belinda Olsson intervjuade mannen så visades bilder från boendet.


Dagen efter den direktsända debatten får jag ett e-postmeddelande från avdelningschefen på Staffanstorps kommuns individ- och familjeomsorg. Hon skrev att hon ville informera om att Staffanstorps kommun inte hade placerat någon på boendet före den 22 november 2017. Alltså ungefär två månader före debatten, men mannen hade ju uppgett att han med sin familj bott där i sex månader.


Jag ställde då några kontrollfrågor och fick till slut svar att avdelningschefen var helt säker på att mannen och hans familj inte var anvisad som nyanländ till Staffanstorps kommun. Troligen var det någon annan kommun som haft familjen placerad där under de gångna sex månaderna. 


Staffanstorps kommun har i dag inte längre någon placerad på detta boende eftersom verksamheten inte levde upp till skälig boendestandard. Men vilken kommun hade då gjort placeringar där? Och varför hade inte SVT kontrollerat denna fakta? Nu fick Staffanstorps kommun klä skott för detta i direktsänd tv. Eller visste SVT om det?


Efter mailväxling med en researcher på SVT blev jag sedan uppringd av redaktören för Opinion Live. Han erkände att SVT visste om att mannen inte var anvisad till Staffanstorps kommun. Redaktören berättade att mannen var anvisad till Malmö Stad och att Malmö alltså haft mannen och dennes familj placerad där i sex månader.

Jag frågade redaktören varför de inte framfört denna viktiga sakupplysning i programmet, varför Staffanstorp därmed förknippats med det. Jag frågade också om han tyckte detta var god journalistik. Redaktören berättade då att de innan programmet hade diskuterat hur och om de skulle förhålla sig till detta faktum. Det mynnade alltså ut i att SVT ingenting nämnde om att mannen faktiskt inte hade någon koppling till Staffanstorps kommun. Inte ens ett ord, om detta avgörande faktum sa SVT.


SVT Opinion Lives redaktör har sedan, i e-postmeddelande till mig, erbjudit att införa en vag rättelse i kommande program av programmet. Mailet liknar inte ens början på en ursäkt.


Frågorna är nu många.


Varför bjöd man in Hillevi Larsson, som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Malmö, att debattera Staffanstorps kommuns mottagande av nyanlända, samtidigt som man medvetet inte nämnde att Malmö Stad, som leds av Socialdemokraterna, låg bakom placeringen i fråga? Råder det någon politisk linje på SVT Opinion Live, som gör att man svartmålar en moderatledd kommun för placeringar som en socialdemokratiskt ledd kommun gör?


När man nu upptäcker denna typ av grova felaktigheter så undrar man hur vanligt är det med allvarliga fel inom SVT som aldrig uppmärksammas? Detta är uppenbart ett exempel på "fake news" och frågan är om man kan lita på SVT? Hur kommer SVT agera i stundande valbevakning senare i år?


Christian Sonesson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Staffanstorps kommun


SVT:s svar till Sonesson: Vi beklagar missen i Staffanstorp


Fotnot. Texten har ursprungligen publicerats som ett inlägg på Facebook.