Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: STAFFANSTORP KOMMUNChristian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: STAFFANSTORP KOMMUN
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: STAFFANSTORP KOMMUN
Belinda Olsson, programledare för SVT Opinion Live. Foto: HENRIK JANSSON/ GT/EXPRESSENBelinda Olsson, programledare för SVT Opinion Live. Foto: HENRIK JANSSON/ GT/EXPRESSEN
Belinda Olsson, programledare för SVT Opinion Live. Foto: HENRIK JANSSON/ GT/EXPRESSEN

Varför undanhöll SVT Opinion Live fakta i sin sändning från Staffanstorp?

Publicerad

Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) menar att SVT Opinion Live undanhöll information till tittarna om en sakuppgift i den sändning som programmet genomförde på plats i Staffanstorp i förra veckan.

I torsdags medverkade jag och den moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein i debattprogrammet SVT Opinion Live. Temat var hur Staffanstorps kommun ordnat med bostäder åt nyanlända i och med att riksdagen antog den så kallade anvisningslagen i mars 2016.

 

För ett antal ensamma män har kommunen ordnat med vinterbonade husvagnar, något som uppmärksammats mycket av medierna under den gångna hösten. Detta ville nu SVT uppmärksamma genom sitt debattprogram Opinion Live. Hela produktionen flyttade från SVT:s lokaler i Göteborg ner till Staffanstorp i Skåne där programmet skulle sändas. Anvisningslagen, Migrationsverket och Statens kontra kommuners ansvar debatterades.

 

En stund in i programmet beskrev programledaren, Belinda Olsson, även att Staffanstorps kommun blivit kritiserad för att man använt sig av ett vandrarhem ett par kilometer utanför tätorten till att placera nyanlända, eftersom kommunen saknat bostäder. Belinda Olsson vände sig därefter till publiken och siktade in sig på en man och ställde frågor till honom. Mannen bodde tillsammans med sin familj på vandrarhemmet och hade så gjort i sex månader. Mannen klagade på boendet och på att han hade svårt att integreras med tätorten Staffanstorp på grund av avståndet, samtidigt som Belinda Olsson intervjuade mannen så visades bilder från boendet.

 

Dagen efter den direktsända debatten får jag ett e-postmeddelande från avdelningschefen på Staffanstorps kommuns individ- och familjeomsorg. Hon skrev att hon ville informera om att Staffanstorps kommun inte hade placerat någon på boendet före den 22 november 2017. Alltså ungefär två månader före debatten, men mannen hade ju uppgett att han med sin familj bott där i sex månader.

 

Jag ställde då några kontrollfrågor och fick till slut svar att avdelningschefen var helt säker på att mannen och hans familj inte var anvisad som nyanländ till Staffanstorps kommun. Troligen var det någon annan kommun som haft familjen placerad där under de gångna sex månaderna. 

 

Staffanstorps kommun har i dag inte längre någon placerad på detta boende eftersom verksamheten inte levde upp till skälig boendestandard. Men vilken kommun hade då gjort placeringar där? Och varför hade inte SVT kontrollerat denna fakta? Nu fick Staffanstorps kommun klä skott för detta i direktsänd tv. Eller visste SVT om det?

 

Efter mailväxling med en researcher på SVT blev jag sedan uppringd av redaktören för Opinion Live. Han erkände att SVT visste om att mannen inte var anvisad till Staffanstorps kommun. Redaktören berättade att mannen var anvisad till Malmö Stad och att Malmö alltså haft mannen och dennes familj placerad där i sex månader.

Jag frågade redaktören varför de inte framfört denna viktiga sakupplysning i programmet, varför Staffanstorp därmed förknippats med det. Jag frågade också om han tyckte detta var god journalistik. Redaktören berättade då att de innan programmet hade diskuterat hur och om de skulle förhålla sig till detta faktum. Det mynnade alltså ut i att SVT ingenting nämnde om att mannen faktiskt inte hade någon koppling till Staffanstorps kommun. Inte ens ett ord, om detta avgörande faktum sa SVT.

 

SVT Opinion Lives redaktör har sedan, i e-postmeddelande till mig, erbjudit att införa en vag rättelse i kommande program av programmet. Mailet liknar inte ens början på en ursäkt.

 

Frågorna är nu många.

 

Varför bjöd man in Hillevi Larsson, som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Malmö, att debattera Staffanstorps kommuns mottagande av nyanlända, samtidigt som man medvetet inte nämnde att Malmö Stad, som leds av Socialdemokraterna, låg bakom placeringen i fråga? Råder det någon politisk linje på SVT Opinion Live, som gör att man svartmålar en moderatledd kommun för placeringar som en socialdemokratiskt ledd kommun gör?

 

När man nu upptäcker denna typ av grova felaktigheter så undrar man hur vanligt är det med allvarliga fel inom SVT som aldrig uppmärksammas? Detta är uppenbart ett exempel på "fake news" och frågan är om man kan lita på SVT? Hur kommer SVT agera i stundande valbevakning senare i år?

 

Christian Sonesson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Staffanstorps kommun

 

SVT:s svar till Sonesson: Vi beklagar missen i Staffanstorp

 

Fotnot. Texten har ursprungligen publicerats som ett inlägg på Facebook.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag