DEBATT. Smittskydd Skåne har beslutat att rekommendera högstadie- och gymnasieskolorna att återgå till distansundervisning för alla elever under veckan efter sportlovet. Just som vi trodde att vi började se slutet på det senaste årets experimenterande med ungdomars utbildning och hälsa kommer i stället ett nytt bakslag.
Eftersom vissa elever förmodas tillbringa sportlovet i olika slalombackar eller umgås på andra riskabla sätt ska alla högstadie- och gymnasieelever distansundervisas veckan efter lovet. Merparten av dem var redan hänvisade till den isolering deras skolgång utgjorts av under stora delar av deras två senaste läsår, men några var lovade lite normal undervisning i vecka 9. Men av någon även i det här sammanhanget ovanligt oklar anledning blir det alltså inget med det.
Regeringen lutar sig mot smittspridnings-, utbildnings- och elevhälsoexpertis när den hävdar vikten av att barn och ungdomar får gå i skolan och utbildningsminister Anna Ekström (S) har varit mycket tydlig med gymnasieelevers rätt till minst 20 procents skolförlagd undervisning från den 25 januari, med en successiv ökning till 80 procent fram till den 1 april.
Att hänvisa yngre elever till deras egen disciplin och inlärningsförmåga uppfattas av samma experter som skadligt även på kort sikt och distansundervisning på grundskolan betraktas som direkt olämpligt – och tveksamt ur smittskyddssynpunkt.
De elever som faktiskt åker på skidresa under sportlovet rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att testa sig vid hemkomsten och att sätta sig i karantän i sju dagar. Det verkar rimligt. Men varför ska det gälla även barn som knappast kommer utanför lägenheten under lovet och vars föräldrar varken har resurser att ge sina barn skidresor, egna rum eller stöd i skolarbetet?
Vi som arbetar i skolan ser vad det gångna årets distansundervisning har gjort med unga människors kunskapsinhämtning och framtidstro, och det talas allmänt om en utbildningsskuld som måste återgäldas på något sätt för att de ska ha en chans att konkurrera med andra om utbildnings- och arbetsplatser.
Kan de inte få vara i fred nu när de sköraste medborgarna fått vaccin? Kan de inte få åtminstone skuggan av en chans att reparera något av allt det som förstörts?
Marie Svensson
Rektor på Bryggeriets gymnasium i Malmö