Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför har du sagt nej till kostnadsinfo, Arif?

Helena Nanne (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden. Foto: PRESSBILD

3 300 Malmöbor är inte hemlösa för att privata lägenhetsförmedlare och hyresvärdar har en möjlighet att tjäna pengar, skriver Helena Nanne (M) i en replik till Sedat Arif (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sedat Arif (S) riktar stark kritik på Kvällsposten Debatt mot privata lägenhetsförmedlare och hyresvärdar efter tidningen Hem & Hyras granskning av Malmö Stads lägenhetsaffärer. Det vore klädsamt om Sedat Arif kunde se sitt eget ansvar för den totala avsaknaden av kostnadskontroll. 

Hem & Hyras granskning, som visade hur hyran för ett akutboende för hemlösa kan vara så hög som över 40 000 kronor i månaden och att Malmö Stad betalat över 600 miljoner för dessa lösningar, inte sällan utan att följa lagen om offentlig upphandling, är en välkommen granskning. 

 

För Sedat Arif, ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, är detta en nyhet. För de flesta andra är detta ytterligare ett bevis på vad vi redan visste – att Malmö Stad inte har någon kostnadskontroll, vare sig när det gäller kostnader för försörjningsstöd eller hemlöshet. Från Moderaternas sida har vi föreslagit att nämnden, där Sedat Arif är ordförande, ska få regelbunden information om kostnaderna för placering av hemlösa på akutboenden. Tyvärr sa han nej till det.  

 

3 300 Malmöbor är inte hemlösa för att privata lägenhetsförmedlare och hyresvärdar har en möjlighet att tjäna pengar. De allra flesta är hemlösa för att man saknar en egen försörjning och därmed inte kan efterfråga en bostad. En dåligt fungerande integration med kravlöshet i såväl utbetalningar av försörjningsstöd som bistånd för boende har skapat situationen som råder i dag. Det är inte konstigt att allt för många saknar en försörjning och en bostad när Malmö Stad inte förväntar sig att man ska ordna det av egen kraft i första hand. 

 

Det bekymrar mig att den stora frågan för Sedat Arif är huvuvida man ska kunna få en hyresrätt från fler hyresvärdar med lägre inkomst, eller med försörjningsstöd som enda inkomst. Tyvärr är det signifikant för den socialdemokratiska synen på arbete och framför allt Malmöbornas förmåga att lämna bidragsberoende till förmån för egen försörjning och självständighet på såväl arbetsmarknaden som bostadsmarknaden. 

 

Malmö behöver mer ordning och reda i bidragssystemet. Skärpta kontroller mot fusk och felaktigheter, högre krav på den som uppbär försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl och insatser som fungerar och verkligen leder till arbete är bara några av de moderata förslag som lagts för att få in fler Malmöbor på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Dessa säger Socialdemokraterna alltid nej till, men då vore det klädsamt att se sitt eget ansvar för situationen som råder i staden. 

 

Helena Nanne (M)

Andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö