Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför finansierar Malmö Stad Erdogan-propaganda?

Ska verkligen Malmös invånare betala för regeringstrogen propaganda från Turkiet, skriver Kurdo Baksi.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Malmö Stadshus.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Malmö Stad har varit med och understött en festival i Folkets Park vars förening samarbetar med Turkiets europeiska propagandaorgan. Det är inte första gången Malmö Stad ger stöd till en förening som hyllar Erdogan-styret, skriver författaren och debattören Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyligen avsattes tre folkvalda kurdiska borgmästare för det prokordiska partiet HDP i Turkiet och ersattes med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans representanter från hans parti AKP. Trots detta, och många andra demokratiska övergrepp både i Turkiet och i Europa, väljer Malmö Stad att stötta Erdogan-anhängare.


Så här är det: I närvaro av den turkiske generalkonsuln i Malmö ordnade Erdogan-anhängare en festival i kommunägda Folkets park i Malmö för två veckor sedan. Festivalen anordnades av Balgöc, en förening där medlemsmajoriteten är etniska turkar med rötter i Bulgarien. Föreningen grundades 2006 efter splittringen från sekulära Ataturk kultur och sportföreningen i Malmö. 


Föreningen samarbetar med Muslimska församlingen och Erdogans europeiska propagandaorgan och långa arm i Sverige, UID (Union of International Democrats). Erdogan-organet UID använder Balgöcs lokaler som samlingsplats när AKP-politiker kommer på besök.


Festivalen i Folkets Park i Malmö genomfördes med stöd av Malmö Stad, vars stadslogotype oblygt poserar på Balgöcs affischer. Kommunen har bekostat scen, scenarbetare, el med mera som i normala fall hade kostat cirka 60 000 kronor.


Det är inte första gången Malmö Stad ger stöd till en förening som hyllar Erdogan-styret i Turkiet. Nyligen beviljade Fritidsförvaltningen i Malmö 44 098 kronor till Muslimska Församlingen i Malmö. Moskén är en av de åtta Erdogan-kontrollerade moskéerna i Sverige och får dessutom en och en halv miljon kronor i bidrag årligen från Myndigheten för stöd till trossamfund.


Hösten 2016 övertog Erdogan-kontrollerade Svenska Islam Stiftelsen (Diyanet) nämnda moské. Det bildades en ny styrelse som fjärmat sig från demokrati och öppenhet, grundbultar i svensk föreningskultur. Inför det turkiska parlamentsvalet i november 2015 anordnade moskén bussresor för att för att få svensk-turkar att rösta på AKP och la ut bilder från valkampanjen på sin Facebook-sida.


Som en del av den odemokratiska strukturen i föreningen slutade moskén att skicka årsmötesprotokoll till sina medlemmar eller lägga ut det i föreningens sociala medier. Moskémedlemmar som bett om årsmötesprotokoll möts numera av följande e-postmeddelande: 

Vi har en tradition i församlingen att vi inte delar ut våra protokoll. Däremot om någon medlem frågar efter något protokoll för att läsa, så man absolut kan göra det. Du är välkommen till församlingen för att läsa, men du får varken fotografera protokollet eller ta med dig det för det är våra inre angelägenheter.” 


”Våra inre angelägenheter” är den turkiska statens inre angelägenheter. Och vilken Erdogan-kritisk malmöit vågar ta sig till moskén för att be om årsmötesprotokoll med den uppenbara risken att stämplas som landsförrädare och fiende till den turkiska staten?


Att Malmö-moskén vänt ryggen till demokratins spelregler och anammat Erdogan-regimens despotiska förhållningssätt avslöjades redan av Kvällsposten 2017. 


När en medlem på Malmö-moskéns Facebook-sida ställer en kritiskt laddad fråga får han följande svar av moskéordföranden:

Denna sidan tillhör til muslimska församlingen och du har ingen rätt att logga in på denna sidan. det visar vilken hederslös människa du är. Men oroa dig inte polisen i turkiet kommer att välkomna dig med blommor i handen som de gör till alla andra terrörister! du och alla andra fetö medlemmar.” 


Om ordföranden i en vanlig skattefinansierad förening hade skrivit liknande hot hade vi sett stora tidningsrubriker, polisanmälningar och sanktioner av bidragsgivarna.


Tyvärr blev det inga sanktioner för vare sig Malmö-moskén eller dess ordförande som fortfarande sitter på sin post.


Om ordföranden i moskén upplevs hotfull är det inget emot vad dess vice ordförande kan göra. Han har flera gånger poserat med vapen på sin Facebook-sida. Men vare sig uppmaningar till angiveri, vapenposering eller valkampanjer till stöd för Erdogan verkar hindra Malmö Stad att ge pengar till moskén i Malmö eller ens att förekomma på affischer från föreningen Balgöc.


Men ska verkligen Malmöbors skattemedel finansiera despoten Erdogans propaganda i Sverige?


Kurdo Baksi

Författare, debattör och Turkietkännare