Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdvalet är en öm tå för alliansen i Region Skåne

Vi lyssnar på professionen, skriver SD i Region Skåne i en replik till alliansen.Foto: RICKARD NILSSON
Niclas Nilsson (SD), regionråd i opposition och gruppledare i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Marlen Ottesen (SD), regionråd i opposition i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Johan Wifralius (SD), regionråd i opposition i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Camilla Nordström (SD), politisk sekreterare i Region Skåne.Foto: PRESSBILD

Om vårdval införs skapas en kraftig rörlighet inom alla personalgrupper vilket minskar kontinuiteten, skriver Sverigedemokraterna i Region Skåne i replik till den styrande alliansen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Alliansen i Skåne frågar på Kvällsposten Debatt vad Sverigedemokraterna vill säga de 1 200 barn och unga som väntar i de vårdköer som Socialdemokraterna och även alliansen skapat under sina styren. Vårt svar är att vi lyssnar på professionen, och vi har inget ideologiskt intresse åt vare sig det ena eller andra hållet. Vårt intresse ligger helt i att få en god vård för skåningarnas skattekronor. 

 

Vårdvalsutredningen visar på allvarliga risker såsom problem när det gäller jämlik vård, tillgänglighet, kvalitet, specialistutbildning för läkare och kontinuitet. Utbildningsplatser för specialistläkare kan påverkas negativt, och slutligen leda till en kompetensbrist inom området. Det har upprört alliansen i Skåne att vi valt att avslå vårdval BUP eftersom alliansen ser vårdval som den enda lösningen på köerna inom BUP. Alliansen har haft vårdvalen som ett av sina tyngsta vallöften och det är klart att detta är en öm tå vi trampat på när vi säger nej till vårdvalet. 

 

Vi säger ja till privata verksamheter inom vården om vi ser att fördelarna överväger nackdelarna. 

Sverigedemokraterna är folkets parti. Vi gör det som vi tror är bäst för skåningarna, för våra medarbetare och för den skånska sjukvården. 

 

Vi är också oroliga för att patienter som behöver samarbete med skola och socialtjänst inte kommer att få tillgång till detta i vårdvalet. Om vårdval införs skapas en kraftig rörlighet inom alla personalgrupper vilket minskar kontinuiteten för patienterna.

 

Vi tar problemen med köerna som alliansen och de rödgröna har skapat på största allvar, men i stället för att införa ett samhällsekonomiskt kostsamt vårdval inom Barn och ungdomspsykiatrin föreslår vi att anpassa anslagen och resurserna efter vårdbehovet i den egna verksamheten. Ge personalen som arbetar i vården mer inflytande och mandat. Lyssna på patientföreningarna som besitter värdefull kunskap. 

 

Med tanke på alla negativa aspekter av ett vårdval vill vi i stället utreda möjligheten att specifikt upphandla utredningar inom det neuropsykiatriska området barn- och unga, där vi i dag har väldigt lång väntetid.

 

Sverigedemokraterna är inte orsaken till tillgänglighetsproblemen, men vi kommer däremot kämpa för att komma till bukt med det. Men inte genom att rasera den befintliga verksamheten på köpet.

 

Niclas Nilsson (SD)

Regionråd i opposition och gruppledare i Region Skåne

 

Marlen Ottesen (SD)

Regionråd i opposition i Region Skåne

 

Johan Wifralius (SD)

Regionråd i opposition i Region Skåne

 

Camilla Nordström (SD)

Politisk sekreterare i Region Skåne