Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdköerna måste kortas på Helsingborgs Lasarett

Ingen ska behöva vänta olagligt länge på vård och vårdens kapacitet ska öka vid Helsingborgs lasarett, skriver Anders Lundström (KD), Lisa Flinth (L), Anders Ståhl (M) och Emma Järund (C).Foto: BJÖRN LINDGREN/TT
Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD
Lisa Flinth (L), 1:e vice ordförande för Helsingborgs Lasarett.Foto: EJE BERNDTSSON
Anders Ståhl (M), ersättare i styrelsen för Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD
Emma Järund (C), ersättare i styrelsen för Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD

Debatten om skånsk sjukvård måste handla om hur vi löser vårdkrisen, förbättrar tillgängligheten och visar att det går att komma tillbaka till hög tillgänglighet.  Vi har en plan för att korta köerna på Helsingborgs lasarett, skriver Anders Lundström (KD), Lisa Flinth (L), Anders Ståhl (M) och Emma Järund (C). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vårdköerna vid Helsingborgs lasarett ska bort. De växte sig snabbt långa under förra mandatperioden, inte bara i Helsingborg och Skåne utan i hela Sverige. Tyvärr har de fortsatt att växa på nationell nivå till oacceptabla nivåer. Från 2015 års högsta siffra på 92 procent tillgänglighet inom 90 dagar sjönk det snabbt till 2018 års sämsta siffra på 41 procent när det gäller operation/åtgärd vid Helsingborgs lasarett. Allians för Skåne intensifierar nu arbetet för att skåningarna ska få vård när de behöver.

För att komma tillbaka till vårdgarantins 90 dagar behöver Helsingborgs lasarett och alla verksamheter inom Region Skåne tillsammans med kommunerna i Skåne prioritera och fokusera med tydliga mål. Därför fattar styrelsen för Helsingborgs lasarett i dag ett historiskt inriktningsbeslut med en omfattande plan för att korta köerna och komma tillbaka till hög tillgänglighet. Det är ett tufft arbete som kräver klar struktur, tydliga delmål och gemensamma insatser. Trots pandemin har återhämtningen skett relativt snabbt och just nu ligger tillgängligheten vid lasarettet i Helsingborg på bättre siffror för september 2020 än samma period förra året.

Sjukhusstyrelsen sätter höga målsättningar, trots omfattande störningar i verksamheterna, inte minst från renoveringen av byggnaderna och covid-19, med regelbunden och tydlig uppföljning. Planen för att komma till rätta med problemen innehåller flera delar som tillsammans kommer hjälpa verksamheterna att fokusera på det väsentliga, nämligen att nordvästskåningarna ska få rätt vård, på rätt plats, i rätt tid. Med utgångspunkt i tydliga behovsanalyser, ambitioner att minska inflödet och förbättra det förebyggande arbete går det att förbättra produktionsplaneringen där kapacitetsplanering är en viktig del. Genom bättre utnyttjande av resurser i form av personal, lokaler och kringverksamheter finns stora möjligheter att bryta trenderna och komma tillbaka till tidigare goda resultat. Allt bygger också på att rutiner förbättras, väntelistor kvalitetssäkras och uppföljning och ständiga förbättringar sker löpande. 

Målet är glasklart: Ingen ska behöva vänta olagligt länge på vård och vårdens kapacitet ska öka vid Helsingborgs lasarett. Allians för Skåne har i budgeten för 2021 prioriterat kösatsningar och samordning av arbetet för att komma till med de strukturella problemen. Kanske kan vi komma att beskyllas för att vara orealistiska, att lova för mycket. Men sanningen är att det vi lovar är realistisk målsättning. Köerna har varit korta tidigare och vi ska tillbaka till dessa siffror. 

Men att lösa köproblematiken kommer att ta tid och det kommer att påverka arbetssätt och rutiner. Det kräver mer behovsstyrd verksamhet där kapacitet sätts efter behov och inte tvärtom. Viktigt att komma ihåg är att behovet hos dem vi är till för ska styra var arbetet utförs och vilka kompetenser som utför det. Men samtidigt räcker det inte att enbart hälla in mer resurser i ett trasigt system, lika lite som man kan fylla ett såll med vatten genom att skruva mer på kranen. Arbetssätten måste ändras, redan på kort sikt.

Vårdköer kan skrotas och de ska skrotas. På Helsingborgs lasarett görs fantastiska insatser och politiken ska ge förutsättningar för personalen så att köerna kortas vecka för vecka, månad för månad, år för år genom smartare arbetssätt, tydlig ledning och stort engagemang ifrån personalen. 

Debatten om skånsk sjukvård måste handla om hur vi löser vårdkrisen, förbättrar tillgängligheten och visar att det går att komma tillbaka till hög tillgänglighet. Vi kan, vi vill och vi gör skillnad för nordvästskåningarna. 

 

Anders Lundström (KD)

Regionråd och ordförande för Helsingborgs lasarett

 

Lisa Flinth (L)

1:e vice ordförande för Helsingborgs lasarett

 

Anders Ståhl (M)

Ersättare i styrelsen för Helsingborgs lasarett

 

Emma Järund (C)

Ersättare i styrelsen för Helsingborgs lasarett