Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdcentralen första linjen mot psykisk ohälsa

Mätta Ivarsson (MP), gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: JENNIE LARSSON
Fredrik Hanell (MP), ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.Foto: JENNIE LARSSON
Lena Östholm Munkberg (MP), ersättare i primärvårdsnämnden.Foto: BENGT FLEMARK

Alliansen i Skåne blandar ihop korten om psykisk hälsa, skriver flera skånska regionpolitiker från Miljöpartiet i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den styrande alliansen i Region Skåne säger nej till Miljöpartiets förslag att det ska finnas tillgång till psykolog på alla vårdcentraler. Deras svar på Kvällsposten Debatt både förbryllar och oroar oss.

För MP är det självklart att det ska vara lätt att få hjälp för psykisk ohälsa på vårdcentralen, oavsett var du bor. När flera yrkesgrupper arbetar tillsammans,  psykolog, kurator, läkare och sjuksköterskor, kan fler få bättre hjälp.

 

Det här borde inte vara något kontroversiellt eller något det blir politisk träta om. Särskilt inte med den primärvårdssatsning som nu genomförs. Det är inte pengarna som är problemet, det är viljan från alliansens sida.

 

I sin replik lyfter alliansen i stället upp en tillgänglighetssatsning och den psykiatriakutbil som ska rulla i sydvästra Skåne.

 

Det är, för att uttrycka det milt, att blanda ihop korten. Det är som om vi hade lagt ett förslag om fler läkare på vårdcentralerna och fått svaret att det inte behövs eftersom Region Skåne har köpt in en ny ambulans.

 

Men den person som tvingas vänta i upp till ett halvår på att få träffa en psykolog på vårdcentralen blir knappast hjälpt av att få höra att det i alla fall finns en akutbil om hon eller han drabbas av en psykos eller känner att livet blivit övermäktigt.

 

Vi tror inte att alliansen är så cyniska, men det blottar ändå bristerna i deras politik. Det vårdval som alliansen utreder handlar om specialistpsykiatrin. Exemplet som getts är neuropsykiatriska utredningar. Det gäller också den tillgänglighetssatsning som alliansen nämner.

 

Det är bra att alliansen vill korta köerna till utredningar – men det har inget med vårt förslag att göra. 

 

Det är som att alliansen inte förstått att psykisk ohälsa är ett brett begrepp, med allt från stress och oro till allvarliga psykiatriska diagnoser. Det behövs åtgärder på alla nivåer. Tidiga insatser redan på vårdcentralerna måste prioriteras upp.

 

Ända sedan alliansen tog över styret har kampen mot den psykiska ohälsan hamnat på undantag. Nästa år genomför M, C, L och KD en besparing på psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden på 100 miljoner kronor.

 

Ändå säger sig alliansen ta den psykiska ohälsan på allvar. Om så är fallet: Titta då på de många goda exempel som finns både i Skåne och ute i landet, där fler psykologer på vårdcentraler förbättrat vården.

 

Det skulle på allvar hjälpa människor som lider av psykisk ohälsa – innan de behöver hjälp av specialistpsykiatrin eller psykiatriakutbilen. Kampen mot den psykiska ohälsan börjar redan på vårdcentralen.

 

Mätta Ivarsson (MP)

Gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Lena Östholm Munkberg (MP)

Ersättare i primärvårdsnämnden

 

Fredrik Hanell (MP)

Ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden