Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var är M:s och SD:s krismedvetande?

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.Foto: PETER KROON
Roko Kursar (L), Kommunstyrelsens förste vice ordförande i Malmö.Foto: EMIL LANGVAD
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Både M och SD prioriterar att ge styret en knäpp på näsan i stället för att sätta Malmöborna i främsta rummet, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) i en replik till två olika texter av Torbjörn Tegnhammar (M) och Magnus Olsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin är den allvarligaste globala krisen på länge. Förutom den tragiska utgången med hittills en halv miljon dödsfall världen över, har pandemin tvingat oss att ställa om hela vår tillvaro och orsakat allvarliga ekonomiska skador för både enskilda och samhället.

 

Tidigare i år har en rad stödåtgärder presenterats för att mildra effekterna av den pågående krisen. Inför kommunfullmäktiges sammanträde i förra veckan lade vi i kommunledningen fram ytterligare ett stort paket, med åtgärder för att Malmöbor ska kunna få jobb, med stöd till näringslivet och föreningslivet samt med insatser för att motverka de sociala problem som förvärrats i spåren av pandemin.

 

En av åtgärderna, en satsning på att snabbt bygga ut vuxenutbildningen, var också i linje med vad Moderaterna några dagar tidigare sagt sig vilja genomföra.

 

I det krisläge vi befinner oss i kan vi inte ha någon förståelse för att både Moderaterna och Sverigedemokraterna utnyttjade kommunallagens möjlighet för en minoritet att begära återremiss av ett ärende. Inget av partierna presenterade något eget förslag att ta ställning till.

 

Med tanke på att nästa sammanträde inte var planerat förrän den 3 september innebar minoritetens begäran om återremiss en försening av den nödvändiga utbyggnaden av kommunens vuxenutbildning och det akuta behovet av åtgärder för att få fler Malmöbor i arbete. För att undvika detta kommer kommunfullmäktige hålla ett extrainsatt sammanträde i nästa vecka, med den administration och de personalresurser det kräver.

 

I sina olika debattrepliker här i Kvällsposten skriver både M och SD att partierna inte vill tillåta budgeten för försörjningsstöd att utökas med 250 miljoner kronor. Detta samtidigt som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bedömt att försörjningsstödet kommer att öka med tre miljarder kronor i landets kommuner – och kan bli ännu värre. Inför 2020 budgeterade även vi i Malmös kommunledning för besparingar i försörjningsstödet. Vi har även beslutat om en genomsyn, revisionen har lämnat synpunkter och vi har tagit fram en handlingsplan mot ekonomisk brottslighet i välfärden. Var är M:s och SD:s krismedvetande? 

 

Vi tolkar det inte på annat sätt än att när det kommer till att välja mellan akut, nödvändig hjälp till Malmöborna och att utnyttja sin juridiska möjlighet att ge styret en tillfällig knäpp på näsan så väljer båda partierna bort Malmöborna.

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö

 

Roko Kursar (L)

Kommunstyrelsens förste vice ordförande i Malmö