Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vapenfrågor ska tas på allvar, men på rätt sätt

Regeringen struntar i kritiken från de flesta remissinstanserna och lyssnar inte på landets jägare och sportskyttar, skriver moderaterna Sten Bergheden och Marléne Lund Kopparklint
Foto: SHUTTERSTOCK
Sten Bergheden (M), talesperson i vapen- och jaktfrågor och riksdagsledamot från Skaraborg.
Foto: PRESSBILD
Marléne Lund Kopparklint (M), riksdagsledamot från Värmland.
Foto: PRESSBILD

Redan i dag är det är möjligt att beslagta magasin från kriminella, skriver de moderata riksdagsledamöterna Sten Bergheden och Marléne Lund Kopparklint i en replik till riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Regeringens nya lagförslag till riksdagen innebär att man måste ha tillstånd för löstagbara vapenmagasin. Vi moderater säger nej till förslaget då det helt i onödan försvårar för lagliga jägare och sportskyttar och inte någon effekt på kriminella. Sverige har cirka 600 000 lagliga vapenägare som ägnar sig åt jakt, sportskytte eller samling. Vi har hårda krav för att få vapenlicens genom utbildning, godkända prov, lämplighet och godkänd förvaring. Vapenägare kontrolleras varje dag och begår man brott förlorar man sina vapen och tillstånd direkt. Sveriges lagliga vapenägare utför viktiga uppgifter såsom till exempel sköta viltvården och sportskyttet engagerar många och har en traditionell koppling till polis, försvar och idrottsrörelsen. 


Regeringen struntar i kritiken från de flesta remissinstanserna och lyssnar inte på landets jägare och sportskyttar. Regeringens förslag kommer att ge ytterligare arbetsuppgifter för polisen att kontrollera och registrera vapenmagasin för landets lagliga jägare och sportskyttar. 


I dag handlägger polisen cirka 90 000 vapenärenden/år och har redan fått kritik från JO för sina alltför långa handläggningstider. Att ge polisen nya uppgifter att kontrollera lagliga jägare och sportskyttars licensfria magasin, kan inte vara den mest prioriterade uppgiften när gängkriminella varje vecka skjuter och spränger på våra öppna gator. 


Vi ska bekämpa den grova brottligheten. Gränskontroller måste stärkas upp så att olaglig vapensmuggling stoppas. 


Redan i dag är det är möjligt att beslagta magasin från kriminella med stöd i den nuvarande brottsbalken. Polisen omhändertog år 2018 hela 1 009 magasin och 2019, fram till 14 november, omhändertogs 962 magasin och det finns ingen statistik på att polisen behövt återlämna ett enda magasin.


Att regeringen säger nej till Moderaternas alla förslag för att stoppa det grova gängvåldet är oansvarigt, och att man stället bedriver en jakt på landets legala jägare och sportskyttar är ofattbart.


Jakten på laglydiga vapenägare måste upphöra. Motverka i stället den största källan till vapen hos kriminella: Den illegala vapensmugglingen till Sverige från utlandet. Stärk upp gränskontrollerna så att den stoppas och få ut fler poliser i samhället. Den här magasinspropositionen hör inte hemma i riksdagen – den ska rätt ned i papperskorgen. Vapenfrågor ska tas på stort allvar, men på rätt sätt. Det är gängkriminaliteten och övrig brottslighet som ska bekämpas med hårdare straff och tuffare regler, inte skötsamma jägare och sportskyttar.


Sten Bergheden (M)

Talesperson i vapen- och jaktfrågor och riksdagsledamot från Skaraborg


Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot från Värmland