Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterns högerpolitik driver bort LO-arbetare

Karl Strandberg, medlem Malmölistan.
Foto: PRIVAT
Foto: COLOURBOX

Att Vänsterpartiet applåderar en liberal migrationspolitik är en stark orsak till att LO-arbetare inte vill rösta på dem, skriver Malmölistans representant Karl Strandberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen försvaraDE fem ledande skånska vänsterpartier på Kvällsposten Debatt med emfas EBO-lagen, som den borgerliga regeringen införde 1994. Vänsterpartisterna vänder sig emot att kommuner med akuta utanförskapsproblem ska få undantas från lagen.


Med 25 års facit är resultaten av EBO-lagen uppenbara: Ökad segregation, ökat utanförskap och svarthandel med hyreskontrakt.


Att kommuner nu ska få undantas från EBO är positivt, men det räcker inte. Lagen måste avskaffas i sin helhet. Det är ett orimligt antagande, att den enskilde migranten kan bedöma vilket boende som har bäst möjligheter till integration. Det ansvaret ska ligga hos staten, som placerar asylsökande där bäst möjligheter till arbete och språkinlärning finns.


Vänsterpartisterna menar, att den misslyckade integrationen ensidigt ska skyllas på samhället, och fråntar därmed migranterna eget ansvar. Men hur förhåller det sig egentligen, har Sverige inte satsat på integration?


SFI, anställningsstöd, kommunala introduktionsprogram, etableringslotsar, instegsjobb, nystartsjobb, med mera. Listan på åtgärder för att stärka nyanländas etablering kan göras lång, och kostnaderna har blivit därefter. Trots detta är resultaten klena. Arbetslösheten är mycket högre hos asylinvandrare och deras anhöriga jämfört med såväl övriga utrikesfödda som inrikesfödda.


Visst har svensk integrationspolitik brister. Men segregationen och arbetslösheten har i huvudsak andra orsaker. Dels finns de som inte vill integreras, men framför allt beror det på att vi sedan länge överskridit gränsen för hur många migranter ett litet land som Sverige kan ta emot och integrera på ett vettigt sätt.


Malmö är ett talande exempel, där snart hälften av invånarna har utländsk bakgrund enligt Statistiska centralbyrån. 

Problemen med våld, otrygghet och hedersförtryck är stora.


Många misstag ledde oss hit. Regeringen Bildt (M) upphävde S-regeringens så kallade Luciabeslut och några år senare infördes EBO-lagen. Fredrik Reinfeldt (M) talade om öppna hjärtan och hans regering avreglerade arbetskraftsimporten.


Högern driver en liberal invandringspolitik för att attackera välfärdsstaten samt lönedumpa. Att Vänsterpartiet applåderar denna högerpolitik är en stark orsak till att LO-arbetare inte vill rösta på dem.


Karl Strandberg

Medlem i Malmölistan