Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänstern vill bygga jämlikhet i Skåne

Sara Svensson (V), regionråd i opposition i Region Skåne.Foto: BENGT FLEMARK
Akutmottagningen i Lund.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Under fyra år har vi i Vänsterpartiet påtalat behoven av att se till att sjukvården får mer resurser, till skillnad från Moderaterna som verkar överraskade över att regionens verksamheter krävt en skattehöjning, skriver Vänsterpartiets Sara Svensson i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I veckan svarade fyra moderata regionråd på min debattartikel på Kvällsposten Debatt om Region Skånes budget för 2019. I artikeln anklagar de oss vänsterpartister för att inte bry oss om verkligheten. Det är ett skrattretande uttalande från moderater som under fyra år har blockerat en nödvändig skatteökning och blundat för behoven. Efter valet har de sagt sig vara chockade över hur dåligt ställt det är med ekonomin och insett att skatten faktiskt behöver höjas. För oss andra behoven varit uppenbara hela tiden, i verkligheten.  

 

 

Under fyra år har vi i Vänsterpartiet påtalat behoven av att se till att sjukvården får mer resurser – både för att klara av de stora investeringarna som nu görs i nya sjukvårdsbyggnader och infrastruktur, men minst lika viktigt för att sjukvårdens personal ska få rätt förutsättningar att göra sitt jobb. 

 

I Vänsterpartiets förslag till budget höjs skatten med 80 öre. Det gör vi för att både kunna öka resurserna till sjukvården i dag, ta bort det strukturella underskott som sjukvården har dragits med och satsa på en god arbetsmiljö. Det gör vi för att kunna satsa på en bra och tillgänglig kollektivtrafik. Det gör vi för att kunna investera i dag och i morgon. 

 

 

Sjukvården står inför stora förändringar. Nya digitala lösningar i hela den skånska vården och utvecklingen mot en mer nära vård är två viktiga exempel. Det kommer naturligtvis att påverka personalens arbetssituation. Förändringar tar tid och kraft även om de är välkomna och önskade. Förändringar kostar. Ändå lägger alliansen krav på att effektivisera – inte bara 1 procent som S och Mp, utan 2 procent (drygt 600 miljoner kronor). Det är att lägga oerhört hårda krav på en personalstyrka som redan arbetar i ett högt tempo.

 

I stället för att förklara hur sjukvården ska kunna ”skära bort” över 600 miljoner kronor under nästa år hamnar fokus på Moderaternas kritik av vänsterpolitik. 

 

 

Vänsterpartiet vill fortsätta värna, bygga ut och stärka den offentliga sjukvården. Vi menar att en regional skattehöjning behövs för detta. Vi vill bygga jämlikhet. Vad Moderaterna vill är svårare att se. Innan valet ville de absolut inte höja skatten, nu gör de just det. Så ge gärna ett svar på hur ni kan kalla er budget en satsning på vården när ni tar tillbaka nästan lika mycket i effektiviseringar? Det skulle jag och många med mig uppskatta mer, än att som nu kalla vår legitima kritik av er budget för föraktfull.

 

Sara Svensson (V)

Regionråd i opposition i Region Skåne