Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna. Foto: NOELLA JOHANSSON / TT
Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna. Foto: NOELLA JOHANSSON / TT

Vänstern hycklar om enkla jobb

Publicerad

I kölvattnet av det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan i Stockholm har debatten ännu en gång blossat upp om rimligheten i att papperslösa - människor som har fått avslag på asylansökan eller personer som inte ansökt om asyl - ska lämna Sverige. 

 

Diskussionen känner vi skåningar igen. Den rödgrönrosa majoriteten i Malmö har ju gått så långt att de betalar ut försörjningsstöd till människor som saknar laglig rätt att vistas i Sverige eller personer som inte ansökt om asyl. Det sänder signalen att ett bifall eller avslag på asylansökan saknar betydelse.

 

På sedvanligt manér går nu företrädare för den svenska vänstern till attack mot föreställningen att lagen ska upprätthållas - även om det betyder att människor måste lämna vårt land. Aftonbladets Åsa Linderborg menar att ”Sverige stannar utan de papperslösa” eftersom de papperslösa är ”inbyggda i vår ekonomi” genom att de gör jobben som ingen annan vill göra. 

 

Det är onekligen intressant att många i den svenska vänstern visar denna förståelse. Ty när det handlar om att införa fler enkla jobb är retoriken en annan. Liberalernas förslag om lägre ingångslöner för unga och nyanlända första åren i Sverige beskylldes för att skapa ett nytt ”fattig-Sverige” och att dessa jobb inte behövs i en kunskapsekonomi a la Moder Svea. Den tiden är förbi då det behövs enkla jobb brukar det heta i retoriken. 

Logiken är hårresande. "Sverige skulle sluta funka" utan de enkla jobb till lägre lön som många papperslösa idag arbetar i, men de lagliga, vita, pensionsgrundande enkla jobb till lägre lön för nyanlända som mitt parti föreslår har avfärdats lika starkt.

 

Är du papperslös är ditt arbete en oumbärlig del av maskineriet i ekonomin, en ekonomi som i fallet med Malmö inte sällan är svart och göder organiserad brottslighet. Är du nyanländ med uppehållstillstånd leder samma arbete till ett nytt ”fattig-Sverige.” Det går helt enkelt inte ihop. 

 

I grund och botten handlar detta om synen på arbete. Vad ska egentligen en människa med kort utbildning och obefintlig arbetslivserfarenhet arbeta med? Är ett jobb med lägre ingångslön bättre än att vara sysslolös och gå på bidrag? Jag kan respektera att man inte ställer sig bakom min liberala grundsyn att arbete alltid är bättre än bidrag och att det behövs fler enkla jobb för att undvika framväxten av en ny underklass i Sverige. Men jag kan aldrig acceptera att man har olika måttstockar för samma människor beroende på om de jobbar svart eller vitt. Den svenska vänsterns hyckleri löser inga samhällsproblem. 

 

Mats Persson (L)

Riksdagsledamot ( L)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag