Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välkommen till din röda stad, Stefan Löfven

Annie Lööf (C), partiledare.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö.Foto: ANNA W THORBJORNSSON

Välkommen till Malmö, Stefan Löfven! Under ditt besök kommer du märka hur Malmö påverkats av stängda vägar in på arbetsmarknaden, växande klyftor och en arbetsförmedling som inte levererar. Du har styrt Sverige i fyra år, men dina partikamrater har styrt den i 24. Det räcker med båda styrena nu.

 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Malmöcenterns gruppledare Niels Paarup-Petersen skriver om vad Malmö behöver mer än statsministerbesök.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På tisdag besöker Stefan Löfven Malmö. Han gör det i en stad och i ett land som riskerar att delas. För trots att det går bra för Sverige, så går det inte bra för hela Sverige. Trots att Malmö är en dynamisk stad med avgörande betydelse för svensk tillväxt med dess näringsliv och närhet till kontinenten, går det inte bra för hela Malmö. Det behövs ett nytt ledarskap som kan föra hela Sverige och hela Malmö framåt.

 

Det finns problem i vårt land. Men i stället för att peka ut syndabockar, vill vi peka på lösningar för Malmös och Sveriges problem.

 

Vägarna in på arbetsmarknaden har varit stängda, inte minst för nyanlända, i det socialdemokratiskt styrda Malmö. Det är inte hållbart. Inte för människorna och inte för samhället. Det har varit politiskt förlorade år som riskerar att drabba Malmö under lång tid framöver.

 

Trots att företagen i Malmö och Skåne driver utvecklingen framåt är arbetslösheten i Malmö oacceptabelt hög. Det gäller också barnfattigdomen och utbetalningarna av försörjningsstöd. Utanförskapet har bitit sig fast i Malmö. Konsekvensen är segregation och parallellsamhällen där kriminalitet och hedersnormer växer.

 

Att minska klyftorna och utanförskapet i Malmö är inte bara en utmaning för Malmö, det är en utmaning för hela Sverige. När Stefan Löfven i dag besöker Malmö är det i en stad där Socialdemokraterna misslyckats. Han behöver inse det som allt fler Malmöbor redan insett. Det behövs ett nytt ledarskap för Malmö och ett nytt ledarskap för Sverige.

 

Därför måste vi öppna upp den svenska arbetsmarknaden både för den välutbildade som vill komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare och för flyktingen som kämpar för att kunna etablera sig i det svenska samhället. Det kommer inte bli lätt att vända utvecklingen i Malmö. Men det kommer att gå. Centerpartiet går till val på en rad förslag för att ta Malmö framåt.

 

Ingångsjobb till lägre lön och lägre skatt

För oss är det självklart att ett jobb är bättre än att leva på bidrag. Genom att skapa möjligheter till ett första jobb, med lite lägre lön i början, samtidigt som vi sänker  arbetsgivaravgiften så kan fler nyanlända få jobb. Det är särskilt viktigt för Malmö, för ingenstans i Sverige tar det längre tid för nyanlända att komma i arbete.

 

Ersätt Arbetsförmedlingen och JobbMalmö

Både Arbetsförmedlingen och Malmös kommunala JobbMalmö har misslyckats med uppdraget att få människor i jobb. Centerpartiet vill öppna upp för fristående aktörer som till Boost by FC Rosengård. Dessa får ett helhetsansvar för att arbetssökande får rätt insatser. Ersättningen baserat på hur väl den lyckas med att hjälpa den arbetssökande till att få ett jobb. Oseriösa aktörer ska hållas borta med ett stramt regelverk och mycket tydlig uppföljning. Skattebetalarnas pengar ska användas effektivt.

 

Ge små företag stora möjligheter

För att samhället ska växa och må bra behövs företag. Det är i små och växande företag som nya jobb skapas. Vi vill göra det enklare att starta och driva företag och billigare att anställa. Genom lägre skatter och mindre krångel från både kommun och stat kan företagen växa.

Centerpartiet sänker kostnaderna för att anställa genom lägre och enklare skatter, särskilt för små och växande företag.

 

Ett Malmö som håller ihop

Tudelningen av Malmö måste brytas. Genom bättre samarbete med näringslivet och Malmös starka ideella krafter kan Malmö resa sig och göra underverk. Det såg vi inte minst under den stora flyktingvågen hösten 2015. Det var civilsamhället som då såg till att välkomna flyktingar som en del av Malmös 182 nationaliteter. Nu är det dags att ta nästa steg och fullt ut välkomna våra nya medborgare in i samhället.

 

Att minska jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda är en av samhällets viktigaste uppgifter, annars riskerar många tusentals människor att permanent hamna utanför samhället. Och för att minska denna klyfta behövs ett nytt ledarskap och alliansstyre, både för Sverige och för Malmö.

 

Annie Lööf (C)

Partiledare

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare i Malmö