Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välj inte bort Malmös barn

Paula Mulinari, Möllevångskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Mia Orange, Sorgenfriskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Hannah Bengtsson, Augustenborgskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Miriam Negash, Sofielundskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Patrica Rocca, Monbijouskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Hanna Höie, Malmö mot nedskärningar.Foto: PRIVAT

Man kan beskriva den skolpolitik som förs av Malmös politiska ledning som både hjärtlös och hopplös, skriver representanter för föräldragrupper på flera skolor i Malmö i en replik till skolpolitikerna Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S) skriver på Kvällsposten Debatt att skolbudgeten i Malmö inte kommer innebära nedskärningar. Detta är inte sant. På flera skolor innebär budgeten nedskärningar på central personal som resursteam, elevassistenter och personal som utgör ett fundament för att skolan skall fungera just som en skola och inte en förvaringsplats. 

 

Skolpolitikerna skriver vidare att elevpengen kommer att ligga kvar på samma nivå, men nämner inte att skolorna inte kommer att kompenseras för kostnadsökningar. I realiteten är detta en nedskärning. I artikeln nämns satsningar, de är viktiga, men det som är talande är att det saknas satsningar på skolan som helhet. Dessutom vet vi att många barn med särskilda behov inte får det stöd de har rätt till redan i dag. Det visar domen mot Malmö Stad för diskriminering av en elev på Sorgenfriskolan tydligt. 

 

Liberalerna skriver att de förstår vår oro. Vi vill inte att man förstår vår oro, vi vill att politiken agerar för att förändra villkoren som skapar oron. Vi vill att politiker tar sitt ansvar och säkerställer att alla barn i Malmö får en skolgång som är likvärdig, bygger på kunskap, trygghet och kreativitet. Vi vill att lärare och annan personal kan lära barnen, stödja dem, se dem och lotsa dem så att de kan gå ut skolan med goda kunskaper och godkända betyg. 

 

En vecka innan budgeten antogs sköts två barn i Malmö, en av dem dog. Vi vet från forskning att stora ekonomiska skillnader, fattigdom, och små möjligheter till arbete är viktiga faktorer bakom att unga människor hamnar i kriminalitet. Den politiken som nu förs, där satsningar inte görs på skolan utan på att öka kontrollen av stadens unga, är en politik som vi vet från forskningen inte kommer att minska brottsligheten eller ungdomars utsatthet. 

 

Man kan beskriva den politiken som förs av Malmös politiska ledning som både hjärtlös och hopplös. Hopplös för den inte löser några av de problemen staden har utan förstärker dem, hopplös för de ger upp hoppet stadens barn och ungdomar. Hjärtlös för att politiken väljer kontroll i stället för preventivt arbete som en satsning på skolor och förskolor och hjärtlös för att den väljer att lämna barnen och lärarna till att klara sig på knappa resurser. Vi föräldrar ser hur personalen kämpar med knappa resurser för att jämna ut sociala och ekonomiska olikheter mellan barnen, men de behöver mer inte mindre resurser för att göra detta.

 

Det finns fortfarande möjligheter för politikerna att göra om och göra rätt, att satsa på barnen i Malmö så att de ska få blomma, så att de ska kunna känna framtidstro och trygghet. Det finns fortfarande möjlighet att ge lärarna tiden att ägna sig åt sin kärnverksamhet, det finns fortfarande möjlighet att visa att man förstår att en fungerande skola inte är en kostnad utan en garanti för ökad jämlikhet och trygghet i hela staden. Beslutet som ska fattas den 17 december är avgörande för stadens barn och unga, frågan är om Liberalerna väljer eller väljer bort Malmös barn.

 

Paula Mulinari, Möllevångskolan mot nedskärningar

Mia Orange, Sorgenfriskolan mot nedskärningar

Hannah Bengtsson, Augustenborgskolan mot nedskärningar

Miriam Negash, Sofielundskolan mot nedskärningar

Patrica Rocca, Monbijouskolan mot nedskärningar

Hanna Höie, Malmö mot nedskärningar