John Roslund (M), vice ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILD
John Roslund (M), vice ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö. Foto: PRESSBILD

Vågar Malmöborna chansa på mer socialdemokrati?

Publicerad

För alldeles för många unga killar och män är det mer lockande att bli kriminella än läkare och poliser, skriver Malmömoderaternas John Roslund.

Precis när man trodde att galenskaperna med grova mordförsök med handeldvapen var över i Malmö, exploderar en ny våg av förödelse där endast turen är skillnaden mellan liv och död. I mer än två decennier har Socialdemokraternas bidragspolitik cementerat människor i arbetslöshet, utanförskap och segregation. Integrationen har fullständigt misslyckats och tyvärr lär man sig inte av sina misstag. Så sent som i juni valde det rödgröna styret att skapa en ny ö av utanförskap, när de beslutade att bygga ett helt kvarter för hemlösa i Limhamn. De valde tyvärr vägen att exkludera i stället för att inkludera sina medborgare. Malmö behöver inte fler segregerade områden, vi är redan svenska mästare i antal.

 

Dessutom valde den styrande rödgröna minoriteten att i stället för att följa Högsta Förvaltningsrättens beslut om att inte betala ut ekonomiskt medel till papperslösa, att fortsätta betala ut pengar till de som aktivt motarbetar och bryter mot våra lagar och regler. Ett mycket farligt signalsystem för dem som står utanför vårt samhälle, samtidigt som skattebetalare riskerar att tappa tilltron till hur kommunen hanterar våra skattemedel. Risken är nu uppenbar att Malmö blir ett Mecka för papperslösa efterhand som kommun efter kommun kommer börja följa beslutet från domstolen.

 

Sannolikheten att Malmö kommer hinna bygga ikapp bostadsbristen, samtidigt som man signalerar att alla är välkomna hit till vår stad är minst sagt liten och de gigantiska kostnader som går till bidrag i stället för välfärdens kärna kommer troligtvis inte att minska. 100-tals miljoner kronor går årligen till hotellboenden och bortåt en miljard kronor till försörjningsstöd. Malmös uppförsbacke är enorm, men den styrande minoriteten skickar gång på gång ut fel signaler. Dessa faktorer lär inte heller få utanförskapet att minskas och därigenom kommer unga pojkar även fortsättningsvis dras mot en mer "spännande" värld av våld och vapen. I utanförskapsområdenas skolor råder hopplöshet, där gangster blir allt mer eftersträvansvärt att bli i stället för läkare, advokat eller hantverkare. Någonstans på vägen har samhället misslyckats med att förmedla att vår utbildning är gratis ända upp på universitetsnivå. 

 

Ansvarigt kommunalråd Andreas Schönström (S) tror sig nu ha lösningen på alla problem med sitt CTC, Communities that cares, ett arbetssätt som rönt framgångar i USA. Dock inte lika lyckat i Holland. Stora tveksamheter har signalerats från professionen på golvet där arbetet skall bedrivas, var vi i oppositionen än varit och frågat, bortsett då från Schönström (S) själv och de ansvariga i Malmö Stadshus. En uppsjö av projekt har glidit igenom våra utanförskapsområden, såväl bra som dåliga. På tok för många av dessa projekt har avslutats på grund av en enda orsak. Projektpengarna har tagit slut. 

 

I stället för långsiktighet har den styrande minoriteten valt att köra på projektformen. Passiviteten kring det parallella samhället är också den en starkt bidragande orsak till att det grova våldet existerar i vår stad. Fem över tolv försöker nu den styrande rödgröna minoriteten reparera de skador som deras passivitet har ställt till med. Skador som kommer att kräva ett långsiktigt gediget arbete framöver för att rätta till. Vi kan vara helt säkra på att det kommer kosta bra mycket mer resurser och mänskligt lidande än om det rödgröna styret tagit tag i problematiken från början. Oavsett vilket kan vi konstatera att facit på Socialdemokraternas lösningar av problem finns att ses i Malmö efter 23 år vid makten. Man kan inte skylla på någon annan. Över 30 skjutningar än så länge 2017. 

 

Nästa år är det val. Är det verkligen fortfarande någon som tror på att lösningarna att få Sveriges tredje största stad på fötter är att fortsätta lägga en röst på Socialdemokraterna? 

 

Vågar Malmöborna verkligen chansa en gång till?

 

John Roslund (M)

Vice ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag