Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våga utmana er själva, Sverigedemokraterna

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD / MODERATERNA
Som politiker i mångfaldens Malmö är det absolut nödvändigt att bedriva en lokalpolitik som ger alla Malmöbor möjligheter att lyckas i livet, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: SHUTTERSTOCK

Sverigedemokraterna behöver utmana sig själva och göra en lika stor förflyttning i integrationspolitiken, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) i en replik till Magnus Olsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Moderaternas migrationspolitik har återvänt till verkligheten. Kombinationen av en stram migration och en offensiv integration är avgörande för Sveriges framtid. Sverigedemokraterna behöver utmana sig själva och göra en lika stor förflyttning i integrationspolitiken. Som politiker i mångfaldens Malmö är det absolut nödvändigt att bedriva en lokalpolitik som ger alla Malmöbor möjligheter att lyckas i livet. 

 

Sverigedemokraterna behöver emellertid inte berätta för just Malmömoderaterna om behovet av att helt avlasta vår stad från asylmottagning. Den frågan drev vi redan innan Sverigedemokraternas intåg i kommunpolitiken.

 

Det är helt korrekt att det krävs mer än vissa undantag i EBO-lagen. Moderaterna har i riksdagen krävt att lagen avskaffas. Moderaterna föreslår också att anvisningslagen ändras så att Migrationsverket måste ta hänsyn till kommunernas möjlighet att ordna bostäder när de fördelar asylsökande i landet samt att asylsökande i mycket större utsträckning än i dag ska bo på mottagningscenter under tiden de får sin ansökan prövad. På dessa boenden kan staten från dag ett ta ett stort ansvar för språkutbildning och göra klart vilka regler och värderingar som gäller i Sverige. Därtill har Moderaterna länge drivit på för ordentligt skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring. 

 

Sammantaget innebär den moderata politiken att det bara kommer gå att invandra till Malmö om du från första dagen har en egen försörjning. Bidragsinvandring i någon form kommer inte vara möjligt. Dessa reformer kommer göra en stor skillnad för Malmö, men de kommer inte räcka. Det finns Malmöbor som levt här hela sitt liv, men som ändå inte kommer in i samhället. För dessa hjälper inga reformer på migrationsområdet. 

 

Varje Malmöpolitiker som vill ha någon som helst trovärdighet i att göra Malmö till en trygg stad där alla har goda chanser att lyckas, oavsett vad du heter i efternamn eller var dina föräldrar är födda, måste vara beredd att göra omfattande satsningar på integration. Är Sverigedemokraterna nu beredda att ställa sig bakom Moderaternas offensiva reformförslag för att alla Malmöbor ska kunna bli en del av samhället är det en radikal positionsförflyttning, som Moderaterna hade välkomnat.

 

Moderaterna är beredda att göra allt för att bryta utanförskapet, göra Malmö till en enad stad utan rasism och för att lyckas med integrationen. Är Sverigedemokraterna beredda att göra detta?

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö