Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad väntar Sverige på – stäng ner minkfarmarna

Förhållandena på en minkfarm är som gjorda för smittspridning. Det vi gör nu kan avgöra om Sverige ligger i framkant vad gäller problemet, skriver Maria Gardfjell (MP) och Elisabeth Falkhaven (MP).
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA/TT
Maria Gardfjell (MP), riksdagsledamot och 1 vice ordf, Miljö- och jordbruksutskottet.
Foto: PRESSBILD
Elisabeth Falkhaven (MP), riksdagsledamot och djurskyddspolitisk talesperson.
Foto: PRESSBILD

Virusutbrottet bland danska minkar är ett allvarligt läge där vi inte har råd att avvakta. Ett beslut att stänga ned minkfarmerna även i Sverige kan inte leda till någon katastrof, skriver Maria Gardfjell (MP) och Elisabeth Falkhaven (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den danska regeringen har beslutat att stänga ner landets alla minkfarmer sedan minkarna först smittats med covid-19 och att det sedan visat sig att viruset muterat. Mutationerna kan innebära att framtida vaccin inte kommer fungera, eller bli mindre effektivt. På bara ett par veckor har nu 10 av Sveriges minkfarmer drabbats av coronasmitta. Covid smittar från människor till mink, och från minkar till människa. Nu måste vi ta steget och stänga ned minkfarmerna innan viruset muterar även här. 

Danmark har störst minknäring i hela världen. Trots att man slaktade de besättningar som var smittade i Danmark fortsatte smittan att spridas. 200 människor har nu smittats av det muterade viruset i Danmark. Den danska regeringen ser sig tvungen att ta till drastiska åtgärder och avliva samtliga av landets 15 miljoner minkar, då dom annars ser framför sig ett scenario där ett muterat virus sprids från Danmark. 

Det här är ett allvarligt läge där vi inte har råd att avvakta. När vårt grannland agerar så kraftfullt, på vetenskapliga data som underlag - då måste Sverige också agera.

I slutet på september varnade 120 veterinärer och experter för covidsmitta på minkfarmer och krävde att vi skulle stänga minkfarmerna, då de befarade att minkfarmerna blir permanenta smitthärdar för coronaviruset. Mindre än en månad senare meddelar Jordbruksverket att myndigheten upptäckt smitta på en minkfarm i Sverige. Två veckor senare på 10 minkfarmer. 

Dålig djurhållning och kontakten med vilda djur är en orsak till pandemier precis som den som just vänt upp och ned på vår värld under de senaste åtta månaderna. Förhållandena på en minkfarm är som gjorda för smittspridning. Det vi gör nu kan avgöra om vi ligger i framkant vad gäller problemet, eller helt enkelt väntar och se hur stor spridningen kan bli. Det sistnämnda kan vara ett livsfarligt spel med framtiden.  

Men smittorisken är inte det enda problemet med minkfarmerna. 

Det finns uppenbara etiska problem med pälsdjursindustrin och den här sortens djurhållning, men det är också ett känt faktum att Miljöpartiet anser att minkhållning inte är förenlig med djurskyddslagen. Så gör även flera av landets framstående forskare inom området husdjursvetenskap, etologi (läran om djurs beteende, red. anm.) och djurskydd. 

I naturen lever minkar ensamma, är revirhävdande och rör sig över stora ytor dagligdags, gärna runt vattendrag där de spanar, dyker och jagar. På minkfarmerna lever de hela livet i burar, mindre än en halv kvadratmeter, till största delen på gallergolv. De har alltså inte möjlighet att få utlopp för sitt naturliga beteende. Flera andra länder har förstått och agerat utefter denna kunskap. Nederländerna, Norge, med flrera har beslutat att stänga ned minknäringen både av etiska skäl, av djurskyddsskäl och nu också av covid-19 skäl. Jordbruksverket i Sverige fortsätter envetet att hålla fast vid att det behövs mer forskning innan vi verkligen på riktigt kan påstå att minkar inte har den djurvälfärd som djurskyddslagen kräver. 

Att Miljöpartiet är emot pälsdjursindustrin är ingen nyhet, men nu är det mer bråttom än någonsin. Att avvakta kraftfullt är inte alltid en bra väg att gå, ibland är det betydligt bättre att våga fatta beslut. Ett beslut att stänga ned minkfarmerna även i Sverige kan i alla fall inte vara ansvarslöst eller leda till någon katastrof. Det kan däremot ett avvaktande. Vad väntar Sverige på?


Maria Gardfjell (MP)

Riksdagsledamot och 1 vice ordf, Miljö- och jordbruksutskottet


Elisabeth Falkhaven (MP)

Riksdagsledamot och djurskyddspolitisk talesperson