Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad är det med SD-politik som är så skrämmande?

Jessica Stegrud (SD), toppkandidat till Europaparlamentet.
Foto: PRESSBILD

Alla vi som inte anser att fri migration och mer makt till Bryssel är lösningen klassificeras som högerextrema, skriver Jessica Stegrud (SD) inför onsdagens politikutfrågning Almebaren i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Budskapet tycks glasklart. Alla som inte anser att i praktiken fri migration och mer makt till Bryssel är framtiden för EU-samarbetet skall klassificeras som ”högerextrema”. Och om man inte röstar på socialister i vad som beskrivs som ett ”ödesval” så kommer inte bara ”högerextremt gift sippra in” utan även ”fred, frihet och demokrati att vara hotat”.


Eftersom svenska väljare inte kan rösta på andra partier än svenska får man förmoda att det i sedvanlig ordning är Sverigedemokraterna som avses. Och att man hoppas att en blandning av smutskastning och tidvis rena lögner skall hålla kvar den allt mer skeptiska väljarkåren.


Som sverigedemokrat är det svårt att inte fascineras och förvånat undra vad det är med vår politik som är så skrämmande.


Är det att vi förespråkar fri handel men motsätter oss fri rörlighet för grova brottslingar? Är det för att vi ser värdet av att samarbeta i gränsöverskridande frågor såsom terrorbekämpning och miljö men samtidigt anser att beslut gällande lönevillkor, pensioner och föräldraförsäkring skall fattas i Sverige och inte i Bryssel? 


Kan det vara att vi värnar yttrandefriheten? Att vi inser faran med ökande islamisering eller att vi är det enda parti som vill pausa invandringen till Sverige och inte heller vill straffa de EU-länder som motsätter sig tvingande fördelning av migranter? 


EU är i grunden ett vällovligt samarbete men har i många avseenden blivit alldeles för stort, för dyrt och fått för mycket makt. Vi säger bestämt nej till den föreslagna höjningen av EU-avgiften på 15 miljarder kronor per år – pengar vi hellre spenderar i Sverige på exempelvis 37 000 välbetalda sjuksköterskor. Eller på utökade resurser till polisen eller för att höja landets snart 300 000 fattigpensionärer över fattigdomsgränsen.


Varför socialister och andra väljer fantasifull hatretorik framför sakpolitiska argument kan vi förstås bara ana. Vi kan dock konstatera att ett självsäkert parti, som tror på sin egen politik, inte själva går till val på skrämselpropaganda och lögner.


Jessica Stegrud (SD)

Toppkandidat till Europaparlamentet