Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utveckla rätten att välja utförare i hemvården

För alliansen i Helsingborg är kvalitet inom äldreomsorgen alltid det viktigaste, inte vem som utför den, skriver Lars Thunberg (KD) och Jacqueline Engström (M).Foto: SHUTTERSTOCK
Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg.Foto: MATS ALM / Anne-Margret Norberg
Jacqueline Engström (M), 1:e vice ordf I vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg.Foto: PRESSBILD

De anställda i äldrevården är en av våra viktigaste resurser, men vårt uppdrag är att företräda helsingborgarna, skriver Lars Thunberg (KD) och Jacqueline Engström (M) i en replik till Socialdemokraterna och Kommunal i Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT.  I en debattartikel på Kvällsposten Debatt skriver Socialdemokraterna och Kommunal i Helsingborg att de styrande ”satt marknadskrafterna och ambitionen att konkurrensutsätta välfärden i fokus”. Så är inte fallet. För alliansen i Helsingborg är kvalitet inom äldreomsorgen alltid det viktigaste, inte vem som utför den. Duktiga välfärdsföretag ska få verka i Helsingborg och de som inte levererar ska inte få vara kvar.

Ett exempel på detta är förra veckans beslut att inte förlänga avtalet med privata Attendo som driver Bergaliden. Beslutet att återkommunalisera detta vårdboende grundar sig på ett bristande förtroende och omsorgen om kvaliteten för våra äldre på Bergaliden. I beslutet ingick också en förlängning av avtalen med Vardaga för vårboendena Jorbodalen och Pålsjö Park. Här är både kundnöjdheten och vårt förtroende för vårdgivaren större.    

Socialdemokraterna röstade föga förvånande nej till förlängning av avtalen med Vardaga. De har de senaste åren visat att de numera sätter kommunal drift före kvalitet, en omsvängning från tidigare blocköverskridande uppgörelser som inneburit en mix av kommunalt och privat driven verksamhet. Partiets agerande i vård- och omsorgsnämnden bekräftar denna kursändring.

Debattinlägget visar tydligt att Socialdemokraterna sätter personalen, och framför allt medlemmarna i Kommunal, före kundens rätt att själv välja. Våra anställda i äldrevården är en av våra viktigaste resurser, men vårt uppdrag är att företräda helsingborgarna.

Debattörerna ondgör sig över att det nu ska ”privatiseras mitt under pandemin”. De syftar på att LOV, lagen om valfrihet, nu införs i hemvården. Sanningen är ju att det är kunden som avgör om det ska finnas privata utförare. Väljer man bort dem återstår bara kommunal hemvård. Vi vill ställa tuffa krav och ge möjlighet att välja vårdgivare med hög kvalitet och med stor kontinuitet. Dagens LOU-avtal (lagen om offentlig upphandling) gäller för ett begränsat antal år. Denna tidsbegränsning finns inte med LOV där kunden tryggt kan behålla den vårdgivare man känner förtroende för och denne får i sin tur får större möjlighet att investera i kvalitet, lokaler och inte minst personal.

Att välja utförare inom hemvården är något som verkligen uppskattas av helsingborgarna. I Socialstyrelsens äldreenkät för 2020 svarar 75 procent av stadens hemvårdskunder att de är nöjda med möjligheten att välja utförare. Den möjligheten vill vi i Allians för Helsingborg utveckla, inte avveckla.

 

Lars Thunberg (KD)

Kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg

 

Jacqueline Engström (M)

1:e vice ordf I vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg