Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Urholka inte stöd till folkbildningen

Moderaterna har nu ändrat uppfattning kring folkbildningen och studieförbundens demokratiska samhällsroll och föreslår numera kraftiga nedskärningar på nationell och kommunal nivå, skriver Frida Trollmyr och Lawen Redar.
Foto: SHUTTERSTOCK
Frida Trollmyr (S), kommunalråd för kultur och fritid i Malmö.
Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD
Lawen Redar (S), tredje vice ordförande riksdagens kulturutskott.

Folkbildningens verksamheter stärker och utvecklar demokratin, skapar engagemang, utjämnar utbildningsklyftor och höjer bildningsnivån i samhället. Skulle M ingå ett budgetsamarbete med SD kan folkbildningen räkna med årliga nedskärningar uppemot en miljard kronor, skriver Frida Trollmyr (S) och Lawen Redar (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Svensk folkbildning har en lång tradition av lärande och bildning som bygger på demokratisk grund. Syftet är att stärka individens möjlighet att påverka sina egna livsvillkor, öka bildningsnivån i samhället och främja föreningsverksamhet och folkrörelser. Folkbildningen kännetecknas av att den är fri och frivillig, det vill säga fri från statlig styrning och frivillig för deltagarna. Utvärderingar visar att folkbildningen har en stor inverkan på vår föreningsdemokrati och tilliten i samhället. Trots detta ser vi hur de borgerliga partierna på olika sätt skär ner stöden och riskerar att undergräva verksamhet i flera av landets regioner och kommuner. 

Våren 2006 presenterade den socialdemokratiska regeringen en proposition där det fastslogs att folkbildningen är en angelägenhet för hela samhället och att ansvaret ska stå delat mellan stat, regioner och kommuner. Riksdagens samtliga partier ställde sig bakom beslutet och delade vår uppfattning om att folkbildningens verksamheter stärker och utvecklar demokratin, skapar engagemang, främjar delaktighet i de demokratiska processerna, utjämnar utbildningsklyftor och höjer bildningsnivån i samhället. Mycket har dessvärre hänt sedan dess. 

Moderaterna har nu ändrat uppfattning kring folkbildningen och studieförbundens demokratiska samhällsroll och föreslår numera kraftiga nedskärningar på nationell och kommunal nivå. Enligt Moderaternas nationella skuggbudget ska anslaget till folkbildningen minska med 305 miljoner kronor årligen och ytterligare 50 miljoner mindre till studieförbunden. Skulle M ingå ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna kan vi räkna med årliga nedskärningar uppemot en miljard kronor.

Förutom de kraftiga nedskärningar som moderater och sverigedemokrater föreslår i riksdagen har flera kommuner som de styr ihop dragit in sina stöd till folkbildningen helt. Även i Malmö driver Moderaterna och Sverigedemokraterna att stödet till studieförbunden skall tas bort. Kraftigt minskade resurser kommer att få stora konsekvenser för folkbildningen lokalt.

Partierna motiverar nedskärningarna med att det skulle finnas antidemokratiska tendenser inom folkbildningen. Men detta kan inte lösas genom att förstöra en grundpelare för föreningsdemokratin i samhället. I stället får man reglera upp de statliga bidragen och förstärka kontrollmekanismerna. Redan nu pågår ett stort arbete som januaripartierna kommit överens om med att införa tydliga demokrativillkor för föreningar och trossamfund som mottar statligt stöd. I Malmö beslutade kommunfullmäktige redan 2019 om nya riktlinjer, med demokrativillkor, för organisationer som mottar kommunalt stöd. 

Över en miljon svenskar deltar årligen i studiecirklar och kulturprogram – många som samhället annars inte når. I studiecirklar och i kulturupplevelser öppnas möjlighet till nya gemensamma samtal. Det skapar i förlängningen empati, förståelse, tillit och solidaritet människor emellan. Det är det som står på spel. Kraftigt minskade stöd till folkbildningen får motsatta effekter.

Moderaterna och Sverigedemokraterna förespråkar självfinansiering av utbildningar, kulturupplevelser och föreningsliv för vuxna. Vi menar att det är ett gemensamt ansvar att stå upp för grundpelarna i den svenska föreningsdemokratin. Därför vägrar vi att se på när stödet till folkbildningen urholkas.


Frida Trollmyr (S) 

Kommunalråd för kultur och fritid i Malmö


Lawen Redar (S) 

Tredje vice ordförande riksdagens kulturutskott