Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Underkänt och bakläxa till socialdemokratins skola

Foto: FREDRIK WENNERLUND
Anton Sauer (C), 2:e vice ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö.
Joacim Ahlqvist (C), ledamot i grundskolenämnden i Malmö.Foto: PRESSBILD

I stället för att ta ansvar skyller Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som vanligt ifrån sig, skriver Niels Paarup-Petersen, Anton Sauer och Joacim Ahlqvist vid Centerpartiet i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) försöker i sin replik på Kvällsposten Debatt blanda bort korten och verkar ha glömt den utbildningsskuld Socialdemokraterna har skapat för Malmös invånare.

När Stjernfeldt Jammeh ska försvara socialdemokratins skolmisslyckande försöker hon återigen gömma sig bakom segregationen i Malmö och dess effekt på stadens skolor. Att segregationen är ett problem för Malmö skolor är vi överens om. Problemet är att de som är högst ansvariga för den segregation vi har i Malmö är just Stjernfeldt Jammeh och Socialdemokraterna som styrt staden nästan oavbrutet i 100 år. 

Men i stället för att ta ansvar skyller Stjernfeldt Jammeh som vanligt ifrån sig. Denna gång är hela problemet friskolornas och närhetsprincipens fel. Det är under all kritik att bara skylla på andra då det är hennes parti som bidragit till segregation i staden. Det är Stjernfeldt Jammeh och Socialdemokraterna som har skulden till bostadssegregationen, som har skulden till nedskärningarna på stadens skolor och som har skulden till att alldeles för många i staden är beroende av försörjningsstöd. Hade Socialdemokraterna satsat på att få ut fler i arbete och ge stadens elever och lärare goda förutsättningar hade vi inte varit där vi är idag.

Stjernfeldt Jammeh lyfter att fler är behöriga till gymnasiet än tidigare år. Det är sant. Men senaste året har varit ett år med ökad frånvaro och utan nationella prov och därmed utan nationella mätinstrument. Malmö har enligt SCB konsekvent ett ovanligt stort glapp mellan betyg på nationella prov och slutbetyg.

Lärarförbundets rapport om skolkommuner visar också på att Malmö ligger i botten när det kommer till elever som klarar av att genomföra hela sin gymnasieutbildning. Att betygen ökad just i år när de inte kan kontrolleras mot nationella prov och eleverna varit mindre i skolan ger alltså mer skäl till oro än glädje tyvärr. 

För Centerpartiet i Malmö är ordentliga satsningar på skolan det bästa sättet att gå framåt. Våra rektorer bör ges större ekonomiskt spelrum så att de kan anställa fler till klassrummen och elevhälsan. Vi vet att bästa sättet att komma till bukt med de problem Malmös skolor står inför är genom att se till att stärka upp arbetslagen för att ge stadens elever fler vuxna förebilder. 

Och ja. Det stämmer att Centerpartiet vill arbeta för att färre människor ska behöva gå på bistånd. Med en offensiv utbildnings- och arbetsmarknadspolitik vill vi skapa förutsättningar för fler att gå till arbetet och således minska segregationen i staden. Det är synd att Stjernfeldt Jammeh och socialdemokraterna inte delar den ambitionen.

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot för Malmö valkrets

Ledamot utbildningsutskottet och näringsutskottet

 

Anton Sauer (C)

2:e vice ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö

 

Joacim Ahlqvist (C)

Ledamot i grundskolenämnden i Malmö