Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tysta och passiva partier räddar inte klimatet

Märta Stenevi (MP), gruppledare Malmö kommunfullmäktige. Foto: PRESSBILD

Malmö måste öka tempot i den gröna omställningen med åtgärder som ger snabba och effektiva resultat. Staden är inte förskonad från klimatkrisen. S, L, C, M och SD har bland annat sagt nej till bättre luft, mer solenergi och ökad biologisk mångfald, skriver Märta Stenevi (MP) inför veckans fullmäktige i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Malmö Stad siktar högt med sitt klimat- och miljöarbete och följer upp insatserna noggrant. Tyvärr pekar nu allt mot att Malmö inte kommer att klara av att nå något av sina fyra övergripande klimat- och miljömål i tid till år 2020. Det går i rätt riktning för tre av dem, bland annat att bli Sveriges klimatsmartaste stad. Men vi borde ha kommit längre. Därför lägger Miljöpartiet fram åtta förslag på klimat- och miljöåtgärder i kommunfullmäktige på torsdag.

 

Klimatförändringarna är redan här. Det är nya värmerekord varje år och allt vanligare med extremväder. Vi har ett decennium på oss att halvera våra koldioxidutsläpp, annars kan vi vara uppe i en temperatur år 2030 som gör att klimatförändringarna blir som ett enormt dominospel. Om en dominobricka faller så faller nästa, och det blir i princip omöjligt att stoppa utvecklingen. Vi riskerar smält permafrost och regnskogsdöd i Amazonas. Det är en helt annan värld än den vi föddes i och Malmö kommer inte på något sätt att vara förskonat.

 

Vad vi gör de kommande tio åren kommer att bestämma vilken värld vi lämnar efter oss till kommande generationer under mycket lång tid framöver. Klimatförändringarna är globala, och våra lokala beslut påverkar långt fler än oss själva. Vi har gjort mycket och kommit långt i Malmö de senaste åren, men det räcker helt enkelt inte. Därför föreslår vi i Miljöpartiet åtgärder som ökar tempot i Malmös gröna omställning och ger snabba och effektiva resultat.

 

Vi vill bland annat att Malmö Stad:

• Ökar byggtakten för solpaneler så att andelen solenergi ökar minst 1 procentenhet om året. Målet är att 15 procent av elen ska komma från solenergi år 2030, men i nuvarande takt skulle det dröja ända till 2054.

• Undersöker möjligheterna att införa trängselavgifter för att minska biltrafiken i staden.

• Utreder om det går att utvidga miljözonerna så att de även gäller personbilar. Att hålla de värsta miljöbovarna borta från centrala Malmö är både bra för klimatet och för barnens rätt till ren luft.

• Tar fram ett mål för hur många nya träd som ska planteras netto. Träd motverkar både klimatförändringarna och effekterna av dem.

• Skapar en plan för hur stadens mål kring hållbara transporter ska bli verklighet. Andelen resor med gång-, cykel- och kollektivtrafik måste öka.

• Ökar den biologiska mångfalden i Malmös parker och vägrenar genom att ge plats till mer vild natur.

 

Våra förslag skulle både minska utsläppen här och nu, och lindra konsekvenserna av de temperaturhöjningar som redan har skett och kommer att ske. Men flera av Malmös politiska partier verkar ha blivit helt paralyserade av utmaningarna. När Malmö och världen förväntar sig handling står de i stället handfallna.

 

När MP la fram våra förslag på åtgärder på kommunstyrelsens möte röstade Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna nej. Inte för att de hade egna förslag – utan bara nej. Nej till att öka den biologiska mångfalden, nej till en plan för hållbara transporter, nej till bättre luft, nej till mer solenergi. Att M och SD skulle säga nej räknade vi med. Men vi hoppades på mer från styret och från Centern. Vi tror och hoppas att det parti som skulle vara alliansens gröna röst vill vara mer än ett moderat stödparti.

 

Och än är det inte för sent. På torsdag får alla partier möjlighet att göra om och göra rätt när Malmös klimat- och miljöresultat ska debatteras på kommunfullmäktige. Vi kommer då att lägga fram våra förslag igen, och välkomnar alla andra partier att göra gemensam sak med oss för klimatet och rösta för dem.

 

Kommer Malmö att göra sin del för att minska utsläppen tillräckligt snabbt för att undvika en klimatkatastrof? Svaret måste vara ja. 

 

Men då räcker det inte sitta tyst i bänken och vara passiv. Det är nu vi måste agera, det är nu vi behöver kroka arm och skapa förändring tillsammans. 

 

Nu, för klimatet kan inte vänta.

 

Märta Stenevi (MP) 

Gruppledare i Malmö kommunfullmäktige