Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tullen behöver nya redskap

Påföljderna för vapen- och narkotikabrott måste skärpas för att skicka rätt signaler till de kriminella nätverken, skriver liberalerna Torkild Strandberg, Louise Eklund och Johan Pehrson. På bilden: Tio kilo kokain som fastnade i tullen i Helsingborg 2017.
Foto: TULLVERKET
Torkild Strandberg (L), ordf Liberalerna i Skåne och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Foto: ANNIKA PERSSON
Louise Eklund (L), regionråd i Skåne.
Foto: MIRIAM PREIS
Johan Pehrson (L), rättspolitisk talesperson.
Foto: PRESSBILD

Tullen larmar om rekordbeslag och rapporterar samtidigt att det saknas förutsättningar och resurser för att stoppa smugglingen. Men nu behövs det tillskott av resurser och nya redskap, skriver liberalerna Torkild Strandberg, Louise Eklund och Johan Pehrson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Narkotikan flödar in i Skåne. Tullen larmar om rekordbeslag och rapporterar samtidigt att det saknas förutsättningar och resurser för att stoppa smugglingen. Beslagen av tramadoltabletter i södra Sverige ökade med 850 procent förra året. Under det som tullen trodde var ett enskilt rekordår 2017 beslagtogs bland annat 97 kilo kokain, och två ton cannabisharts. Men 2017 var inget rekordår – nivåerna har hållit i sig sedan dess.


Droger från utlandet driver den organiserade brottsligheten som breder ut sig. Tullen har därför en central roll när det gäller att strypa tillgången på vapen och droger i Skåne, men det behövs långtgående förändringar för att ge tullen de resurser och redskap som krävs i kampen mot smugglingen och den grova brottsligheten.


”Dubbla våra resurser och vi dubblar våra tillslag”, sa representanter från tullen när vi nyligen samlade dem och gränspolisen till ett seminarium för att lyfta tullens förutsättningar. Tulltjänstemän som var på plats bekräftade att beslagen som görs är toppen av ett isberg. De uppskattar att de endast tar runt fem procent av den narkotika som söker sig till Skåne. 


Öresundsbron är den huvudsakliga vägen in till Skåne och Sverige, över bron passerar dagligen 20 000 fordon. Men även hamnarna i Helsingborg, Ystad och Trelleborg används. Narkotika kommer också i stor omfattning med post.


Ökade resurser vid våra gränser är nödvändigt, men det finns fler problem att lösa. Vi ser att följande brådskar: 


Möjliggör underrättelsemässiga analyser. Tullverkets ANPR-kameror (Automatic Number Plate Recognition) vid Öresundsbron och färjeläget i Helsingborg är ett viktigt verktyg för att identifiera misstänkta fordon på väg mot Sverige. Men tullen får i dag inte lagra uppgifterna för att göra underrättelsemässiga analyser. Behovet av detta är stort. Samhällsnyttan av en effektiv brottsbekämpning vid våra gränser måste väga tyngre än den personliga integriteten.


Gör det lättare för Tullverket att väcka åtal. Om tulltjänstemän tar en misstänkt smugglare vid exempelvis Malmö C och den misstänkte påstår att narkotikan inte är smugglad utan köpt i Malmö, får tullen ingripa men inte väcka åtal. Tullen bör få förundersökningsrätt och rätt att biträda allmän åklagare med utredning också i narkotikabrottsärenden, som det ofta blir frågan om i gränsnära områden. Det skulle innebära en avsevärd förbättring och effektivisering för hela rättskedjan.


Satsa på tidiga och tydliga insatser. Tullen kan försvåra införseln av narkotika, men grundproblematiken ligger i efterfrågan. Tillflödet av unga människor in i brottslighet är i dag omfattande. Tramadoltabletter och cannabis är de vanligaste inkörsportarna. En rad åtgärder måste sättas in tidigt och tydligt för att förhindra att våra unga pojkar och flickor blir kanonmat till den grova brottsligheten. Satsningar på SiS, Statens institutionsstyrelse, är ett exempel som Liberalerna drivit och som nu blir verklighet. Eftersom brottsligheten och droganvändningen kryper neråt i åldrarna måste vi också satsa på att nå skolelever i tidig ålder, och vi måste satsa på att utbilda både skolpersonal och föräldrar.


Skärp straffen! I Sverige ligger vi långt efter när det gäller straffen för den grova brottsligheten. Påföljderna för vapen- och narkotikabrott måste skärpas för att skicka rätt signaler till de kriminella nätverken. Lagstiftningen behöver också harmonieras. I dag ger till exempel grovt vapenbrott högre straff än grov smuggling av vapen. 


Tullverket gör ett gott arbete utifrån rådande förutsättningar. Men det går inte att blunda för de stora utmaningar som finns. Det är tullens huvuduppgift att förhindra införsel av narkotika till Sverige och varje beslag, stort som litet, räddar liv och sparar pengar.


”Varje satsad krona på tullen ger mångfalt tillbaka”, säger tullen till oss. Vi vet att de har rätt. Tullen måste ges de resurser och befogenheter som krävs för att med full kraft kunna motverka narkotikasmugglingen och den grova kriminaliteten.


Torkild Strandberg (L)

Ordförande Liberalerna Skåne och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona


Louise Eklund (L)

Regionråd i Skåne


Johan Pehrson (L)

Rättspolitisk talesperson ochb gruppledare i riksdagen