Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomma ord hjälper inte barn i skolan

Foto: PETTER ARVIDSON
Paula Mulinari, Möllevångskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Mia Orange, Sorgenfriskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Hannah Bengtsson, Augustenborgskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Miriam Negash, Sofielundskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Patrica Rocca, Monbijouskolan mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
Hanna Höie, Malmö mot nedskärningar.Foto: PRIVAT
1 / 7

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Malmö stad ska spara 50 miljoner kronor på skolbarnen och skolpersonal. Allt från modersmålsundervisning för de minsta till stödpersonal skall bort och nyanlända skolelever blir av med sin mottagningsskola. 

På många skolor görs omfattande nedskärningar på personal. Trots detta envisas Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S) med att säga att de inte finns nedskärningar. 

 

Om de nu vill prioritera skolan, måste skolan ges resurser. Så enkelt är det – allt annat är bara tomma ord. Vad ska skolpersonal och barnen med tomma ord till?

 

Tomma ord hjälper inte ett barn att läsa, tomma ord är inte den vuxna som behövs på skolgården. Tomma ord från politiker som menar att de gör sitt bästa för att säkerställa kvalitet räcker inte längre. 

 

Frågan handlar i stället om vilka resurser som behövs för att möjliggöra en likvärdig skola. Wettergren och Axelsson säger att uteblivna statsbidrag har varit ett återkommande huvudbry. Om så är fallet, då behöver Wettergren och Axelsson göra sitt jobb att se till att de får de pengar som behövs. Att styra resurserna rätt är deras uppgift, att utbilda är skolans. 

 

Tänk om diskussionen och budgetförhandlingarna inte handlade om ekonomiska effektiviseringar, utan i stället om vilka resurser som behövs för att möjliggöra god utbildning och arbetsmiljö. Vilken skola upplever att de har tillräckligt med resurser att bedriva den utbildning de önskar och har tid för alla elever? Vi vet svaret på den frågan, och det borde Wettergren och Axelsson också veta.

 

Polischefer, utbildningsministern, rektorer och till och med statsministern menar att det är i skolan som det långsiktiga arbetet behöver göras för att minska risken för att unga hamnar i utanförskap. Ändå lägger Wettergren och Axelsson fram ett budgetförslag som innebär nedskärningar. 

 

År 2020 blir Barnkonventionen lag. I artikel 3 står det: ”Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa”. På vilket sätt främjar den budget som föreslås barnens bästa? Det skulle vi att Sara Wettergren och Sanna Axelsson kunde svara på. 

 

På måndag samlas vi utanför Malmö Stadshuset i protest mot skolbudget, klockan 17:30. Då protesterar vi mot en budget som är ovärdig våra barn och unga. Vi uppmanar alla som kan att komma. En bra start i livet ger positiva återverkningar och genomslag i framtiden för det enskilda barnet, såväl som för samhället i stort. 

 

Vi ses utanför Stadshuset på måndag!

 

Paula Mulinari, Möllevångskolan mot nedskärningar

Mia Orange, Sorgenfriskolan mot nedskärningar

Hannah Bengtsson, Augustenborgskolan mot nedskärningar

Miriam Negash, Sofielundskolan mot nedskärningar

Patrica Rocca, Monbijouskolan mot nedskärningar

Hanna Höie, Malmö mot nedskärningar