Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnhammar får välja: SD eller inte SD?

Med Liberalernas och Centerpartiets tydliga nej visste Torbjörn Tegnhammar (M) mycket väl om att han inte skulle kunna styra Malmö med hjälp av SD, skriver de fyra liberala kommunalråden i Malmö.Foto: PETTER ARVIDSON
Roko Kursar (L), kommunalråd i Malmö.
Sara Wettergren (L), kommunalråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Simon Chrisander (L), kommunalråd i Malmö.Foto: CHRISTOFFER KARLSSON / LIBERALERNA I MALMÖ
Ewa Bertz (L), kommunalråd i Malmö.Foto: DAVID JOHANSSON

Även om Malmömoderaterna dragit långt högerut har väljarna ändå rätt att förvänta sig att stadens näst största parti står upp mot rasismen, skriver de fyra liberala kommunalråden i Malmö i en replik till Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Torbjörn Tegnhammars (M) hopplösa kamp till historieförfalskning fortskrider, samtidigt som han fortsätter ducka för den essentiella frågan som ledde till att han splittrade Malmöalliansen: Huruvida Malmömoderaterna vill inleda ett fullskaligt samarbete med SD.

 

Till skillnad från Malmömoderaterna, har Liberalerna alltid varit tydliga. Inför valet 2018 spekulerades det om att alliansen tillsammans med SD skulle ta makten i Malmö. Då skrev flera företrädare för Liberalerna Malmö på Kvällsposten Debatt ett tydligt svar på sådana spekulationer: ”Låt oss slå fast med emfas: Det kommer inte att hända.”

 

Med Liberalernas och Centerpartiets tydliga nej, både före och efter valet, visste Tegnhammar mycket väl om att han inte skulle kunna styra med hjälp av SD. Ändå försökte han lura sina egna partivänner och väljarna att det skulle ha varit ett svek att inte låta Moderaterna styra med Sverigedemokraternas hjälp.

 

Liberalerna var dessutom tydliga med att vi var öppna för samarbete med alla partier förutom Sverigedemokraterna  och Vänsterpartiet. Det sa vi även framför Tegnhammar och tv-kameror i SVT:s debatt från Malmö Stadsbibliotek den 4 september 2018.

 

I det nya styret kommer vi kunna driva igenom 56 av 83 punkter i Liberalernas kommunpolitiska handlingsprogram. Vi har även nått en kompromisslösning i ytterligare tio punkter.

 

Det är löjeväckande att påstå att det inte finns substans i att skolresultaten höjts, att vi stärkt LSS, infört äldreombudsman och ökat tillgängligheten, att kommunala ordningsvakter snart kommer att arbeta i staden i samarbete med polisen, att vi har ingått ett historiskt samarbetsavtal med judiska församlingen för att bekämpa antisemitismen, att vi skärpt demokratikraven för föreningar och satsar på jämställd idrott, att vi har beslutat om jämställt försörjningsstöd och prioriterar barnens tillgång till ett riktigt hem, att vi räddat Hagaparken och ökat grönytorna, fasat ut plast, och beslutat att börja bygga högre i staden och fortsatt utveckla en framtida tunnelbana i Malmö. Dessutom har vi tagit fram tretton helt nya kommunfullmäktigemål för mandatperioden som ersätter de gamla målen. Alla dessa kommer att vara mätbara.

 

Även om Malmömoderaterna dragit långt högerut och backade i sitt sämsta val sedan 2002 har väljarna ändå rätt att förvänta sig att stadens näst största parti står upp mot rasismen genom att avsluta allt nuvarande samarbete, och utesluta allt framtida samarbete med Sverigedemokraterna. Inget hade varit mer välkomnat av liberalt sinnade Malmöbor.

 

Roko Kursar (L)

Sara Wettergren (L)

Simon Chrisander (L)

Ewa Bertz (L)

Kommunalråd i Malmö