Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tänker Malmö agera för bostad som social rättighet?

Birgitta Tügel, ordförande Malmö västra, Hyresgästföreningen.Foto: ANNA ERIKSSON / unknown
Inga-Karin Dentz, ordförande Malmö östra, Hyresgästföreningen.Foto: PRESSBILD

Vi på Hyresgästföreningen uppmärksammar Internationella Hyresgästdagen av 2,8 miljoner skäl, skriver Birgitta Tügel och Inga-Karin Dentz.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag, 7 oktober, är det Internationella Hyresgästdagen. Dagen grundades av International Union of Tenants (IUT) och har förlagts i oktober för att ligga i tandem med FN:s World Habitat Day. Det är en dag för att reflektera över hyresgästers situation runtom i världen.

 

I Malmö bor det ungefär 134 000 hyresgäster. De utgör cirka 40 procent av Malmös invånare, en högre andel än riket, där 27 procent bor i hyresrätt. Kanske var det just därför Malmö i mars i år valde att som första svenska stad ansluta sig till det globala FN-initiativet The Shift – en rörelse som samlar såväl städer som organisationer för att arbeta för att bostaden ska ses som en social rättighet, snarare än som en handelsvara.

 

Konkret innebär det att de som ansluter till The Shift lovar att genomföra insatser för att förverkliga att rätten till bostad blir en mänsklig rättighet enligt FN-konventionen. Men The Shift är en avsiktsförklaring, inte ett bindande avtal, och för att det inte ska bli en papperstiger krävs handling.

 

När Malmö signerade The Shift sa vi på Hyresgästföreningen bland annat att ”[d]et är både klokt och modigt av Malmö Stad att ta steget att underteckna, och det förpliktigar. Vi kommer så klart nogsamt att följa arbetet, det behövs konkreta resultat och förflyttningar i riktningen mot att alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad.

 

Efter ett halvår ser vi inga konkreta initiativ från Malmö Stad när det gäller hur de följer upp boendet som en social rättighet. Snarare har vi sett steg i motsatt riktning, till exempel ser vi att ledande politiker med bostadsansvar förespråkar topprenoveringar av hyresrätter, med dyrare hyror som följd. I tillägg har Malmö Stads socialförvaltning gjort det svårare för personer som är fast i strukturell hemlöshet att få hjälp. Detta trots att den strukturella hemlösheten i Malmö ökar, eftersom de strukturellt hemlösa inte har sociala problem utan deras behov är ekonomiskt överkomliga bostäder.

 

Internationella Hyresgästdagens fokus ligger i år på FN:s globala hållbarhetsmål, specifikt nummer 11: Att göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Det omfattar ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Att arbeta för det är av största vikt, för de globala trender som IUT regelbundet rapporterar om är sådana som vi alltför väl kan känna igen lokalt hos oss:

Allt färre har tillgång till goda bostäder till en rimlig kostnad.

Låginkomsttagare stängs ute från marknaden genom strikta krav, särskilt hos vinstdrivande bolag.  

Det pågår en ökad social segregation och ekonomisk marginalisering av låg- och medelinkomstgrupper.

Stora multinationella företag har ett större inflytande på bostadsmarknaderna.

 

Vi på Hyresgästföreningen uppmärksammar Internationella Hyresgästdagen av 2,8 miljoner skäl. Vi gör det för de 2,8 miljoner människor som bor i hyresrätt i Sverige. Det är en oerhört blandad skara, mycket tack vare att vi i Sverige aktivt har arbetat för en generell bostadspolitik som ska omfatta alla, inte bara enskilda grupper. Så vill vi att det ska fortsätta vara, för att skapa trygghet för alla hyresgäster.

 

Därför ställer vi följande fråga på Internationella Hyresgästdagen: Malmö Stad – hur tänker ni verka för att bostaden ska bli en social rättighet?

 

Birgitta Tügel 

Ordförande Malmö västra, Hyresgästföreningen

 

Inga-Karin Dentz 

Ordförande Malmö östra, Hyresgästföreningen