Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tänk om mitt barn överlevt

Gilbert Tribo (L), regionråd i Skåne. Foto: ANNIKA PERSSON

För många familjer och par är barn synonymt med livsglädje och lycka. Men för många andra är det synonymt med förlust, sorg och en evig undran. I Skåne har andelen dödfödda barn varit ovanligt högt under 2018. Jag vet hur det är att förlora ett barn, skriver regionrådet Gilbert Tribo (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I juni skulle min äldste son David ha tagit studenten. Men det gjorde han tyvärr inte. Han är ett av de barn som dog i senare delen av graviditeten i sin mammas mage. Jag har turen att vara välsignad med två underbara barn i livet, men en stor saknad och undran finns där efter vem David hade varit i dag. Det finns inget värre än att leva med känslan av att inte veta. Hade han blivit en fotbollsspelare? En framtida politiker? En hantverkare? Det är frågor som jag och min familj aldrig kommer att få ett svar på.

 

Olyckligtvis nog är det flera familjer som ställer sig denna fråga runtom i Skåne och i övriga delar av Sverige.

 

Varje år föds mellan 115 000 och 120 000 barn i Sverige. I snitt dör fyra per tusen födda barn. Tyvärr har Sverige halkat efter och är inte längre bäst i världen på att förhindra dödfödslar. Dessutom är risken för att ett barn dör i magen betydligt högre i Skåne än i Stockholmsregionen. Det är oacceptabelt och det behövs uppenbarligen tas ett samlat grepp om frågan.

 

Socialstyrelsen har i en aktuell rapport visat att det finns stora regionala skillnader i vad som gäller antalet dödfödda barn. För Skåne har det noterats att andelen dödfödda barn har varit oväntat högt under 2018. Det finns mycket som kan förbättras. Men där det finns skillnader finns det även möjlighet till att visa handlingskraft, vilket vi i alliansen nu gör i Region Skåne.

 

Framför allt behöver vi stärka och utöka tillgängligheten i vården. Vi behöver även ha en vård som har ett öppet samt välkomnande förhållningssätt när patienter tar kontakt på grund av värkar, vattenavgång eller andra symptom. I en svår och sårbar stund ska gravida kvinnor få det stöd som behövs.

 

Vården behöver anpassas till de individuella förutsättningarna, där särskild hänsyn behöver visas till en stigande ålder och BMI hos gravida kvinnor såväl som gravida kvinnor med kronisk sjukdom. För de kvinnor som är födda i delar av världen där hälsan är sämre och kunskapen om när man bör kontakta vården kan vara begränsad, behöver stödet utökas ytterligare.

 

En sund livsstil kan ibland vara avgörande, därför behöver vi se över vilka åtgärder som kan tas vid för att påverka livsstilsfaktorer som kan minska antalet dödfödda barn.

 

För många familjer och par är barn synonymt med livsglädje och lycka. Men för många andra är det synonymt med förlust och sorg. För mig personligen är det en fråga med blandade känslor och jag vet att fallet är så för många andra. Jag är därför extra tacksam över att jag har fått förtroendet och möjligheten till att påverka detta och verka för en reell förändring i Region Skåne.

 

För även om man gör allting rätt, så kvarstår ändå risken för dödfödsel. Det vill jag motverka. Därför ska vi nu ta ett helhetsgrepp om dödfödsel i Skåne. På torsdag fattar vi i hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om en strategi för att minska antalet dödfödda barn i vår region. Det är ett steg i rätt riktning, där min förhoppning är att i framtiden så ska fler familjer och par inte behöva uppleva en sådan sorglig stund i livet. Där fler barns liv kan räddas och färre familjer behöver ställa sig frågan: Tänk om mitt barn hade levt nu?

 

Gilbert Tribo (L)

Regionråd i Skåne och ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden