Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tandfen finansierar inte den skånska tandvården

Gilbert Tribo (L), regionråd i Region Skåne.Foto: ANNIKA PERSSON
Foto: Copyright 2018. All rights reserved.
Foto: PRESSBILD
Per Einarsson (KD), regionråd i Region Skåne.Foto: JENS CHRISTIAN

Region Skåne kan inte med skattemedel hålla Folktandvårdens priser nere eftersom det skulle vara osund konkurrens, skriver alliansstyret i en replik till Anna-Lena Hogerud (S) och Amani Loubani (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokraterna Anna-Lena Hogerud och Amani Loubani kritiserar på Kvällsposten Debatt att Folktandvården Skåne fått höja prisererna. Men en höjning var nödvändig för att kunna säkra en munvård med hög kvalitet på Folktandvården Skåne. Det går inte i längden att på konstgjord väg hålla Folktandvårdens priser nere. Det gynnar varken munhälsan eller Folktandvården. Ett starkt Folktandvården är också nödvändigt för att värna skåningens valfrihet inom tandvården.

 

 

Den skånska munhälsan blir knappast bättre om Folktandvårdens ägare – Region Skåne – kör ekonomin i botten. Det dystra ekonomiska läget i regionen fanns även hos Folktandvården och under förra mandatperioden tvingades bolaget att äta av sitt egna kapital. Samtidigt var det svårt att konkurrera lönemässigt. I förlängningen skulle det kunna leda till ett kompetenstapp för Folktandvården, något som inte heller det gynnar skåningens munhälsa. När alliansen i budgeten tillät Folktandvården att få faktisk täckning för sina kostnader lyssnade vi på verksamheten. Det var Folktandvården själv som bad om att få höja sina priser. 

 

Att referensprislistan ”slängs rakt ut genom fönstret” som Hogerud och Loubani skriver stämmer inte. Faktum är att prissättningen ska utgå från just referensprislistan. Av cirka 170 åtgärdskoder i referensprislistan har Folktandvårdens styrelse fått rätt att vid behov göra undantag från maximalt 12 stycken. Motsvarande modell som infördes i Skåne finns sedan tidigare i Västra Götalandsregionen.

 

Inte heller är det hållbart att med skattemedel ge Folktandvården stöd på det sättet som Socialdemokraterna föreslår. Folktandvården Skåne är ett aktiebolag på en konkurrensutsatt marknad. Region Skåne kan inte med skattemedel hålla Folktandvårdens priser nere eftersom det skulle vara osund konkurrens.

 

Det är viktigt att främja munhälsan. Det görs genom att Folktandvården får möjlighet att bedriva den verksamhet den har i uppdrag att utföra. Frågan om fri tandvård är nationell och utan en ändrad lagstiftning kan regionen inte agera på annat vis. I debattartikeln tycks Hogerud och Loubani dessutom missa att deras parti ledde regeringen under förra mandatperioden. För om Socialdemokraterna nu driver frågan om fri tandvård hade det varit ett ypperligt tillfälle att införa det. På nationell nivå – där frågan hör hemma. Om det krävs politisk vilja är det inte bara att som då sitta med armarna i kors och vänta på tandfen. Skåningen förtjänar bättre och Allians för Skåne är redo att ta ansvar.

 

Gilbert Tribo (L)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Anna Mannfalk (M)

Regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Niklas Larsson (C)

Tillträdande ordförande i styrelsen för Folktandvården Skåne AB

 

Per Einarsson (KD)

Regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden