Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tack för berömmet, Centerpartiet i Malmö

Märta Stenevi (MP), kommunalråd i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Att det blir ett storstadspaket i Malmö är inte tack vare alliansen, utan snarare trots alliansens obstruerande, skriver kommunalrådet Märta Stenevi (MP) i en replik till Centerpartiet i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Centerpartiet i Malmö berömmer i en debattartikel på Kvällsposten Debatt Malmös storstadsavtal, en del av Sverigeförhandlingen med staten som har resulterat i satsningar på elektrifiering av våra bussar, införande av fler superbusslinjer och 27 kilometer ny cykelväg. Det är en politik som gynnar bostadsbyggande, bryter segregation, stärker näringslivet och är bra för klimatet.


Att Centerpartiet uppskattar kommunledningens arbete för en tät, grön stad är trevligt, men det blir märkligt när man samtidigt försöker ta åt sig äran och påstå att det är alliansens förtjänst. För sanningen är den att Centerpartiet inte har suttit i Malmös kommunfullmäktige sedan 1998 och har rimligtvis väldigt lite med de beslut som fattas där att göra.


Centerpartiet är däremot representerat i Region Skåne och en av artikelskrivarna, Niels Paarup Petersen, sitter i regionfullmäktige. Om man vill syna Centerpartiets insats i trafikfrågor så faller den gröna fasaden snabbt. Malmös rödgröna kommunledning ville gå ännu längre i förhandlingen med staten och lägga fram ett ännu mer offensivt paket för Malmös kollektivtrafik, men stoppades av Centerpartiet och övriga delar av alliansen i Skåne samt Sverigedemokraterna. Faktum är att inget annat landsting skjuter till så lite pengar i Sverigeförhandlingens storstadsavtal som Region Skåne. Att det blir ett storstadspaket i Malmö är inte tack vare alliansen, utan snarare trots alliansens obstruerande.


En annan av Centerpartiet i Skånes paradfrågor är sexfilig motorväg längs hela E6. All forskning visar att nya vägar medför ännu fler fordon på vägarna. En sexfilig motorväg rakt in i Malmö skulle innebära väsentligt fler bilar i centrum med ökat buller, sämre luft och igenkorkade vägar som följd. 


Det ter sig lätt absurt att Centerpartiet driver på för storskaliga satsningar på bilismen samtidigt som man pratar sig varm för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Här börjar Centerpartiet låta förvillande likt Moderaterna som vill påskina att fysikens lagar inte längre gäller när det kommer till Malmös trafik - det ska liksom finnas mer plats åt allt. Men i en växande stad måste man prioritera. Säger man sexfiliga motorvägar innebär det mer bilar i Malmö och därmed mindre plats åt annat. 


Här är Centerpartiet svaret skyldigt. Är det bostäder, förskolor eller cykelvägar som ska prioriteras ned för att alliansens bilar ska få plats? Och de som inte vill eller har råd med egen bil, eller som är för unga eller gamla för att köra, vilket utrymme får de i alliansens Malmö? 


Vi tackar för Centerpartiets beröm av kommunledningens arbete i Sverigeförhandlingen, men Malmös storstadspaket har inte blivit till tack vare alliansen, utan trots alliansens ständiga prioritering av bilister framför andra trafikanter.


Märta Stenevi (MP)

Stadsbyggnadskommunalråd i Malmö