Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ta debatten om Öresundskraft

Jan Björklund (S), oppositionsråd i Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Det moderatledda styret menar att vi måste sälja Öresundskraft för att klara välfärden. Vi socialdemokrater menar att frågan kräver betydligt mer insikt än så, skriver Jan Björklund (S).Foto: PRESSBILD

Hanteringen av den föreslagna försäljningen av Öresundskraft är under all kritik. Att L inte tänker rösta och SD inte tar ställning är skandal. En stark välfärd byggs genom investeringar i våra gemensamma tillgångar, skriver oppositionsrådet Jan Björklund (S) i Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För knappt ett år sedan blev det offentligt att det moderatledda styret i Helsingborg önskar sälja Öresundskraft, ett välskött och framgångsrikt kommunalt energibolag. Responsen från Helsingborgarna blev omedelbar. Inlägg på debatt- och insändarsidor invände högljutt. 

 

Man skulle kunna tro att borgarnas erfarenheter av privatiseringar inom vård och omsorg varit nog. I de bästa av världar borde det vara tillräckligt för att få pådrivande och privatiseringsivrande politiker att backa, men så blev det inte. I stället blev det tvärtom och Helsingborgarna svarade med att kräva en folkomröstning. 

 

Det kan tyckas att det nu vore på sin plats med ödmjukhet, men det häpnadsväckande svaret är åter nej. Maria Winberg Nordström, kommunalråd för Liberalerna i Helsingborg, meddelar att hon inte ens kommer att rösta i folkomröstningen den 12 januari. I övrigt är det moderatledda styret tyst. Detta är en direkt förolämpning mot Helsingborgarna som varit tydliga med att frågan ska avgöras i en folkomröstning, inte på moderatledaren och kommunstyrelseordföranden Peter Danielssons kontor.

 

Sverigedemokraterna, det tredje största partiet i Helsingborg och som står bakom beslutet att inleda en försäljningsprocess, vägrar dessutom att redovisa sin ståndpunkt - det görs först efter folkomröstningen. 

 

Detta är ett skandalöst beteende av folkvalda politiker i Helsingborgs högsta församling!

 

Så lyder händelseförloppet kring den föreslagna försäljningen av Öresundskraft i korthet. Däremellan har det framkommit mycket mer som gör att vi socialdemokrater inser nödvändigheten för en bred diskussion om välfärden.

 

Det handlar ytterst om välfärden. Det moderatledda styret menar att vi måste sälja Öresundskraft för att klara välfärden. Vi socialdemokrater menar att frågan kräver betydligt mer insikt än så. Välfärden handlar om mer än plånboksfrågan. Att klara välfärden handlar om att jämna ut ojämlikheten och rusta för framtiden. 

 

Helsingborg står inför ett vägskäl. Under lång tid har skola, vård och omsorg varit underfinansierad och nedskärningar vardagsmat. Förvaltningschefen för vård och omsorg har vid upprepade tillfällen redogjort för att det inte finns några fler effektiviseringar att göra och organisationen kan inte bli mer slimmad än vad den är i dag. Styret i Barn- och utbildningsnämnden, som gett sig själv uppdraget att se till att alla elever klarar skolan, drar ned på elevhälsan genom att minimera närvaroteamet. 

 

För att välfärden ska nå upp till samma kvalitet som vi har nu krävs det att finansieringsgapet fylls igen med cirka 150 miljoner årligen fram till år 2026. Beräkningarna kommer från den socialdemokratiskt ledda regeringen som konstaterar att det kommer krävas tydligare prioriteringar och smartare förvaltning. Prioriteringar som når störst framgång om politiken törs kroka arm. Det gör vi socialdemokrater och föreslår därför politiken i Helsingborg att överväga en lokal välfärdsdelegation där alla partier är med och delar ansvaret för att säkra framtidens välfärd. 

 

En stark välfärd byggs genom investeringar i våra gemensamma tillgångar, inte genom att avyttra dem. Köpesumman 12,2 miljarder kronor som presenterats, utan att avslöja köparen för Helsingborgarna, är en svindlande summa som inledningsvis kan kännas lockande. Eftersmaken blir dock snabbt bitter. 

 

Köparna, som Helsingborgs Dagblad avslöjat vara ett pensionsbolag, har som primärt mål att se till att få tillbaka sin investering med ränta och det är inte möjligt utan avgiftshöjningar. Det har vi sett i samtliga fall där andra svenska kommuner har valt att sälja ut sina energitillgångar och det finns ingen anledning att tro att Helsingborg skulle vara ett undantag. 

 

Jag uppmuntrar samtliga partier i fullmäktige att säkerställa att Helsingborg i framtiden får en pålitlig och solidariskt finansierad välfärd som tryggar barndom såväl som ålderdom. Jag kommer alltid att prioritera en stark välfärd och göra de investeringar som krävs för att säkra att det blir fallet. Det är vår förbannade plikt som folkvalda politiker att trygga demokratin och säkra välfärden. 

 

Jan Björklund (S)

Oppositionsråd Helsingborg